Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Nανορομπότ θα καθαρίζουν την μόλυνση από το νερό

Μαγνητικά και ευαίσθητα στη θερμοκρασία νανορομπότ δημιουργήθηκαν από ερευνητές.

Αυτά τα νανορομπότ είναι ικανά να αφαιρέσουν τους ρύπους από το νερό. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για νέες τεχνολογίες απορρύπανσης από χημικές ουσίες. 

Οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Τσεχία, με επικεφαλής τον Μάρτιν Πούμερα του Κέντρου Εξελιγμένων Λειτουργικών Νανορομπότ του Πανεπιστημίου Χημείας και Τεχνολογίας στην Πράγα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications», δημιούργησαν νανορομπότ, αφενός από πολυμερές υλικό (PTBC) ευαίσθητο στη θερμοκρασία αφετέρου από σωματίδια οξειδίου του σιδήρου που καθιστούν τα ρομπότ μαγνητικά. Έτσι, είναι σε θέση να λειτουργήσουν σαν μικροσκοπικά «χέρια» και να «μαζέψουν» τη χημική ρύπανση.

Τα βαρέα μέταλλα και τα διάφορα παρασιτοκτόνα φάρμακα στη γεωργία που καταλήγουν στο νερό αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα εν λόγω νανορομπότ είναι σε θέση να αφαιρέσουν από το νερό τόσο το μέταλλο αρσενικό όσο και το κοινό ζιζανιοκτόνο ατραζίνη. 

Η ικανότητα απορρύπανσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού: Στους 5 βαθμούς Κελσίου τα νανορομπότ διασκορπίζονται, αλλά στους 25 βαθμούς συναθροίζονται όλα μαζί και μπορούν να παγιδεύσουν τους ρύπους. 

Αφού κάνουν τη δουλειά τους, μετά τα νανορομπότ μπορούν να απομακρυνθούν από το νερό με τη χρήση μαγνητών. Έπειτα είναι δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έχασε τον σκύλο του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την βρήκε μετά από ένα χρόνο στη Βοσνία

Ο Remy Dargere κατάφερε να επανενωθεί με τoν σκυλο του, Raïka, ένα χρόνο μετά. Ο Γάλλος τουρίστας βρισκόταν στην Ελλάδα για οδοιπορικό, έχοντας ως παρέα την σκυλίτσα του. Στις 7 Απ...

Μυστήριο με τον τρομακτικό ήχο που καταγράφηκε στα βάθη της θάλασσας – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Mμυστήριο έχει προκαλέσει τρομακτικός ήχος που καταγράφηκε στα βάθη της θάλασσας στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αλήθεια, παρά τις θεωρίες συνωμ...

Φόρτωση άρθρων...