Παρασκευή
08 Δεκεμβρίου 2023

NASA: Αυτή είναι ίσως η τελευταία του φωτογραφία του InSight από τον πλανήτη Άρη

Την τελευταία φωτογραφία του από την επιφάνεια του Άρη έστειλε το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight της NASA. Η φωτογραφία αυτή είναι η τελευταία που στέλνει στην Γη το InSight, καθώς δεν έχει επαρκή ενέργεια για την μετάδοση μεγάλων πακέτων δεδομένων, ανακοίνωσε η NASA.

Τα ηλιακά πάνελ του έχουν καλυφθεί πλήρως από την σκόνη του «Κόκκινου Πλανήτη» και κάθε ημέρα τα ενεργειακά του αποθέματα εξαντλούνται. Πλέον είναι θέμα χρόνου το InSight να τεθεί μόνιμα εκτός λειτουργίας.

Το InSight ξεκίνησε την ανεκτίμητη συλλογή δεδομένων από τον πλανήτη Άρη το 2019, αλλάζοντας πλήρως την κατανόηση των επιστημόνων για τον εσωτερικό του «Κόκκινου Πλανήτη». Το InSight απέδειξε πως ο τέταρτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος δεν είναι αδρανής, όπως νόμιζαν οι επιστήμονες. Ο εντοπισμός σεισμικής δραστηριότητας στον Άρη βοήθησε να καταγραφεί λεπτομερώς η εσωτερική του δομή. Το InSight κατάφερε να εντοπίσει ακόμη και συγκρούσεις μετεωριτών.

«Η ισχύς μου είναι πολύ χαμηλή, οπότε αυτή ίσως να είναι η τελευταία φωτογραφία που μπορώ να στείλω. Μην ανησυχείτε για μένα όμως. Ο χρόνος μου εδώ ήταν παραγωγικός και γαλήνιος. Εάν μπορώ να συνεχίσω να μιλάω με την ομάδα της αποστολής μου, θα το κάνω – αλλά θα αποσυνδεθώ σύντομα. Ευχαριστώ που μείνατε μαζί μου», ήταν το τελευταίο μήνυμα του InSight της NASA.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τεχνητή νοημοσύνη: Σύστημα προβλέπει πότε γεννιούνται τα τεράστια κύματα στους ωκεανούς

Ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί να προβλέπει πότε θα δημιουργηθούν στους ωκεανούς τεράστια κύματα. Πρόκ...

Φόρτωση άρθρων...