Κυριακή
25 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα: Οι αρσενικές σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν τον «εχθρό» με τα γεννητικά τους όργανα

Viral

Οι αρσενικές σφήκες δεν διαθέτουν κεντρί, όμως το πέος τους έχει αγκάθια, τα οποία χρησιμοποιούν για να μην καταλήξουν γεύμα των αρπακτικών. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Χάρη σε ένα τυχαίο τσίμπημα, Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό των αρσενικών που, σε αντίθεση με τις θηλυκές, δεν διαθέτουν κεντρί-φόβητρο με δηλητήριο. Παρά την αδυναμία τους αυτή ωστόσο καταφέρνουν και ξεφεύγουν από τους διώκτες τους χάρη σε μια συμπεριφορά που δεν είχε γίνει πλήρως κατανοητή μέχρι σήμερα. 

Οι επιστήμονες υπέθεταν ότι ορισμένα αρσενικά έντομα μπορούν να «τσιμπήσουν» με τα γεννητικά τους όργανα αλλά δεν είχαν αποδείξεις, εξήγησε ο Σίντζι Σουγκιούρα, του Πανεπιστημίου του Κόμπε, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Ο Σουγκιούρα, που είναι ειδικός στην «αμυντική στρατηγική» των ζώων απέναντι στα αρπακτικά, ήταν παρών όταν μια φοιτήτριά του, η Μισάκι Τσούτζι (συνυπογράφει επίσης τη μελέτη) τσιμπήθηκε από μια αρσενική σφήκα. 

«Προσπάθησα κι εγώ να τσιμπηθώ και, καθώς πίστευα ότι οι αρσενικές είναι άκακες, αιφνιδιάστηκα όταν αισθάνθηκα τον πόνο του τσιμπήματος», είπε ο Σουγκιούρα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο καθηγητής υποψιάστηκε ότι για το τσίμπημα που αισθάνθηκε ευθύνονταν τα δύο μεγάλα αγκάθια εκατέρωθεν του πέους του αρσενικού. 

Και αποφάσισε να δοκιμάσει αυτή τη θεωρία στο εργαστήριο, προσφέροντας αρσενικές σφήκες ως γεύμα σε δύο είδη βατράχων. «Παρατηρήσαμε πολλές αρσενικές που, τη στιγμή της επίθεσης, τσιμπούσαν το στόμα ή άλλα μέρη του σώματος του βατράχου με τα γεννητικά τους όργανα», περιέγραψε ο Σουγκιούρα.

Ένα βίντεο δείχνει έναν άτυχο βάτραχο να προσπαθεί, εις μάτην, να μασουλήσει το έντομο, μέχρι που το βγάζει απότομα από το στόμα του, χρησιμοποιώντας το μπροστινό πόδι του.

Περισσότερα από ένα στα τρία αρπακτικά «έφτυναν» τις αρσενικές σφήκες εξαιτίας των τσιμπημάτων που δέχονταν. Το πείραμα επαναλήφθηκε με σφήκες από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τα γεννητικά όργανα: οι βάτραχοι τις έκαναν μια μπουκιά.

Η διαφορά ήταν «στατιστικά σημαντική», κάτι που υποδηλώνει ότι αυτή η στρατηγική επιβίωσης στις αρσενικές σφήκες έπαιξε κάποιον ρόλο στην εξέλιξη του εντόμου.

Τα γεννητικά όργανα των εντόμων, αν εξαιρέσει κανείς τον αναπαραγωγικό ρόλο τους, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι λεπιδόπτερα της οικογένειας των σφιγγίδων χρησιμοποιούσαν τα γεννητικά τους όργανα για να εκπέμψουν υπέρηχους που έδιωχναν τις νυχτερίδες.

Ο Σίντζι Σουγκιούρα έχει κάνει ο ίδιος μελέτες για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κολεόπτερα, αφού καταποθούν από τον «εχθρό», καταφέρνουν και βγαίνουν ζωντανά από τον πρωκτό του. Ο βιολόγος ελπίζει τώρα να συνεχίσει τις έρευνές του για να διαπιστώσει αν και άλλα είδη σφήκας έχουν τον ίδιο αμυντικό μηχανισμό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μετεωρίτης εμφανίστηκε στον αττικό ουρανό

Έναν μετεωρίτη που εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον αττικό ουρανό φέρεται να δείχνει ένα βίντεο που δημοσιεύει η σελίδα Forecast Weather Greece στο Facebook. Στο κλιπ...

Ο Αμαζόνιος οδεύει προς την «κατάρρευση»

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βρίσκεται σε πορεία προς ένα κρίσιμο σημείο καμπής ήδη μέχρι το 2050, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε ...

Ο Νεύτωνας είχε προβλέψει το τέλος του κόσμου: Η ημερομηνία που είχε δώσει πλησιάζει

Η ανατριχιαστική προφητεία του Ισαάκ Νεύτωνα για το τέλος του κόσμου. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει προβλέψεις για το τέλος του κόσμου δίνοντας μάλιστα, συγκεκριμένες ημ...

Φόρτωση άρθρων...