Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

NASA: Οι άνθρωποι μπορεί να ζήσουν στη Σελήνη αυτή τη δεκαετία

Viral

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στη Σελήνη για μεγάλες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Αυτό δήλωσε στο BBC αξιωματούχος της NASA, Χάουαρντ Χου.

Ο αξιωματούχος της NASA, ο οποίος ηγείται του προγράμματος του σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion, είπε ότι θα χρειαστούν κατοικίες για την υποστήριξη επιστημονικών αποστολών.

Ακόμα, ο Χάουαρντ Χου είπε ότι η εκτόξευση της Τετάρτης του πυραύλου Artemis, που μεταφέρει το Orion, ήταν μια «ιστορική ημέρα για την ανθρώπινη πτήση στο διάστημα».

Ο πύραυλος Artemis ύψους 100 μέτρων εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ως μέρος της αποστολής της NASA να πάει αστροναύτες πίσω στον δορυφόρο της Γης.

Στην κορυφή του πυραύλου βρίσκεται το διαστημικό σκάφος Orion το οποίο, για αυτήν την πρώτη αποστολή, είναι χωρίς πλήρωμα, αλλά είναι εξοπλισμένο με ένα ομοίωμα ανθρώπου που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της πτήσης στο ανθρώπινο σώμα.

Η πτήση της Τετάρτης ακολούθησε δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο Χάουαρντ Χου είπε ότι το να βλέπεις τον πύραυλο να απογειώνεται ήταν «ένα απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο».

«Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση του διαστήματος σε βάθος, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο», είπε o Χάουαρντ Χου.

«Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA, αλλά είναι επίσης μια ιστορική μέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ανθρώπινη πτήση στο διάστημα και την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα».

«Επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσγειώσουν ξανά στη Σελήνη», είπε.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι εάν η τρέχουσα πτήση Artemis ήταν επιτυχής, τότε η επόμενη θα ήταν με πλήρωμα, και θα ακολουθήσει μια τρίτη όπου οι αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Το σχέδιο είναι να ζήσουν άνθρωποι στη Σελήνη «αυτή τη δεκαετία»

Η τρέχουσα αποστολή προχωρά καλά, είπε στο BBC, με όλα τα συστήματα να λειτουργούν και την ομάδα αποστολής να προετοιμάζεται για την επόμενη εκτόξευση του Orion το μεσημέρι της Δευτέρας για να τεθεί το διαστημόπλοιο σε μια μακρινή τροχιά από το Φεγγάρι.

Μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της αποστολής Artemis I είναι η ασφαλής επιστροφή της μονάδας Orion στη Γη. Θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 38.000 χλμ./ώρα, δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου και η ασπίδα στο κάτω μέρος του θα υποβληθεί σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου.

Μόλις ελεγχθεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, το σχέδιο είναι να ζήσουν άνθρωποι στη Σελήνη «αυτή τη δεκαετία».

Ένας μεγάλος λόγος για να επιστρέψουμε στη Σελήνη είναι να ανακαλύψουμε εάν υπάρχει νερό στον νότιο πόλο του δορυφόρου, πρόσθεσε ο Χάουαρντ Χου, επειδή αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε παρέχει καύσιμο για σκάφη που πηγαίνουν βαθύτερα στο διάστημα - στον Άρη, για παράδειγμα.

«Θα στείλουμε ανθρώπους στην επιφάνεια και θα ζουν σε αυτήν την επιφάνεια και θα ασχολούνται με την επιστήμη», είπε ο Χάουαρντ Χου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

H Daily Star αποθεώνει το Καστελλόριζο

Ένας μαγευτικός προορισμός με «στραβά» γλυκά και πάμφθηνη μπύρα, αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα για το ελληνικό ακριτικό νησί.

Φόρτωση άρθρων...