Κυριακή
28 Απριλίου 2024

NASA: Θα έχουμε μόλις 30 λεπτά προειδοποίηση σε περίπτωση μεγάλης ηλιακής καταιγίδας

Ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ηλιακές καταιγίδες αναπτύσσουν οι επιστήμονες της NASA. Αυτό το σύστημα θα μπορούσε να δώσει στη Γη προειδοποίηση 30 λεπτών πριν χτυπήσει μια καταιγίδα.

Το σύστημα ονομάζεται Dagger και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, θα λαμβάνει τα δεδομένα από δορυφόρους για να προβλέψει πότε σχηματίζεται μια ηλιακή καταιγίδα.

Οι ηλιακές καταιγίδες είναι εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκαλούνται από επιταχυνόμενα φορτισμένα σωματίδια στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. 

Οι εκτοξεύσεις στεφανιαίου πλάσματος (CMEs) είναι ένας τύπος ηλιακής έκλαμψης που μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα όταν έρθει σε επαφή με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Μερικές φορές οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν και το ουράνιο φαινόμενο Σέλας. Κάτι τέτοιο συνέβη κατά την διάρκεια του λεγόμενου «Συμβάντος Κάρινγκτον» το 1859, δηλαδή την μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί σε 160 χρόνια παρατηρήσεων.

Η μαγνητική έκρηξη στον ήλιο συνέβη στο χρονικό διάστημα από την 1η έως τις 2 Σεπτεμβρίου 1859 και ήταν τόσο δυνατή που δημιούργησε ουράνια φαινόμενα Σέλας σε όλο τον πλανήτη.

Το «Συμβάν Κάρινγκτον» προκάλεσε σπινθήρες και πυρκαγιά σε πολλά τηλεγραφικά συστήματα. Για να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες παρατηρούν τον ήλιο εδώ και χρόνια.

Ακόμα, ο κίνδυνος γεωμαγνητικών καταιγίδων και καταστροφικών επιπτώσεων στην κοινωνία μας αυξάνεται επί του παρόντος καθώς πλησιάζουμε στο επόμενο «ηλιακό μέγιστο» – μια κορύφωση στον 11ετή κύκλο δραστηριότητας του Ήλιου – που αναμένεται να φτάσει κάποια στιγμή το 2025.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διακοπές ρεύματος και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και άλλα συστήματα υποδομών.

Το σύστημα «Dagger» θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ηλιακές καταιγίδες και να μειώσουν τις επιπτώσεις τους. Για παράδειγμα, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του «Dagger» για να προστατεύσουν τα δίκτυα τους από διακοπές ρεύματος.

Το «Dagger» βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν να το θέσουν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...