Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

James Webb: Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο «εισέβαλε» σε σούπερ «εργοστάσιο» παραγωγής άστρων

Viral

Για ακόμα μία φορά το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» κατάφερε να μας «χαρίσει» εντυπωσιακές εικόνες. 

Τα Νέφη του Μαγγελάνου, το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, είναι δύο μικροί γαλαξίες μέλη της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών στην οποία ανήκει ο γαλαξίας μας. Είναι οι κοντινότεροι γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ευρισκόμενοι σε απόσταση από τη Γη 168.000 έτη φωτός το Μέγα Νέφος και 195.000 έτη φωτός το Μικρό Νέφος.

Στο Μικρό Νέφος οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μια περιοχή που έλαβε την κωδική ονομασία NGC 346 η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μαιευτήρια που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Πρόκειται για μια περιοχή μαζικής αστρογένεσης η οποία όπως είναι ευνόητο αποτελεί στόχο παρατηρήσεων των επιστημόνων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσιεύει μια εντυπωσιακή εικόνα και δεδομένα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από την περιοχή NGC 346 το οποίο χάρις στα προηγμένα του όργανα αποκαλύπτει λεπτομερώς τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό το εργοστάσιο παραγωγής άστρων.

Στην εικόνα που έδωσε κατέγραψε το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής περισσότερα από χίλια φωτεινά σημεία τα οποία όπως υποστηρίζουν είναι νεογέννητα άστρα που είναι ακόμη καλυμμένα από κοσμική σκόνη. Η ύλη που απεικονίζεται με μπλε απόχρωση αντιπροσωπεύει εκπομπές από μόρια όπως πυριτικά άλατα και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ενώ η ύλη ερυθρής απόχρωσης είναι η σκόνη που θερμαίνεται από τα φωτεινότερα και πιο ογκώδη αστέρια που βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής.

Το σημαντικότερο εύρημα του «James Webb» είναι ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς αφού αυτά τα στοιχεία κάνουν την εμφάνιση τους όχι στα αρχικά στάδια ύπαρξης των άστρων αλλά σε μεταγενέστερα στάδια και αφθονούν σε διαστημικές περιοχές μετά από φαινόμενα που συνδέονται με το τέλος των άστρων (π.χ. εκρήξεις σουπερνόβα) και όχι με την γέννηση τους.

Η έρευνα της περιοχής με βάση τα νέα δεδομένα του «James Webb» αναμένεται να ρίξει φως όχι μόνο στις διεργασίες γέννησης των άστρων αλλά και στο πώς ξεκίνησε η μαζική παραγωγή άστρων στο νεαρό Σύμπαν όταν τα βαρέα μέταλλα δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Γη έχει μίνι φεγγάρια που μπορούν να γίνουν καταπέλτες επανδρωμένων διαστημοπλοίων

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πως η Γη έχει μίνι φεγγάρια. Το 2006 οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα μικρό διαστημικό βράχο διαμέτρου λίγων μέτρων, ένα πολύ μικρό αστεροειδή που η τρο...

Ο Νεύτωνας είχε προβλέψει το τέλος του κόσμου: Η ημερομηνία που είχε δώσει πλησιάζει

Η ανατριχιαστική προφητεία του Ισαάκ Νεύτωνα για το τέλος του κόσμου. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει προβλέψεις για το τέλος του κόσμου δίνοντας μάλιστα, συγκεκριμένες ημ...

Φόρτωση άρθρων...