Τρίτη
03 Οκτωβρίου 2023

Νεκροταφείο πτερόσαυρων ανακαλύφθηκε στη Χιλή

Viral

Ένα νεκροταφείο δεινοσαύρων ανακαλύφθηκε στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Πρόκειται για μια περιοχή που υπάρχουν συγκεντρωμένα πολλά απολιθώματα πτερόσαυρων. 

Το νεκροταφείο εντόπισε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Χιλής που παρουσιάζουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πτερόσαυροι ζούσαν στην περιοχή πριν από περίπου 100 εκατομμύρια έτη και το νεκροταφείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιόμετρα από ένα άλλο σημείο που έχουν εντοπιστεί πολλά απολιθώματα πτερόσαυρων στην Ατακάμα. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική για πολλούς λόγους.

Αρχικά αποδεικνύει ότι οι περιοχές της Χιλής αποτελούσαν τόπο μόνιμης διαμονής των πτερόσαυρων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ανακάλυψη του νεκροταφείου κάνει τους επιστήμονες αισιόδοξους ότι η μελέτη των ευρημάτων σε αυτό μπορεί να αποκαλύψει για πρώτη φορά όχι μόνο ανατομικά χαρακτηριστικά των πτερόσαυρων αλλά και στοιχεία για την συμπεριφορά τους.

«Η ανακάλυψη αυτή έχει πολύ μεγάλη σπουδαιότητα επειδή αυτού του τύπου τα ευρήματα είναι πολύ σπάνια. Σχεδόν παντού σε όλο τον πλανήτη όταν εντοπίζονται απολιθώματα πτερόσαυρων αυτά ανήκουν σε κάποιο μεμονωμένο πτερόσαυρο και δεν έχουν βρεθεί ομαδικά απολιθώματα πτερόσαυρων. 

Τα απομονωμένα απολιθώματα καθιστούν δύσκολη τη μελέτη ευρύτερων στοιχείων για τους πτερόσαυρους όπως το πώς ζούσαν και συμπεριφέρονταν όταν ζούσαν ομαδικά, το πώς ζευγάρωναν και το αν μεγάλωναν οι ίδιοι τα παιδιά τους ή όχι» αναφέρει ο Τζόναταν Αλαρκόν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία αναζητά απολιθώματα πτερόσαυρων εδώ και αρκετά χρόνια.  

Τα απολιθώματα εκτός από πολλά είναι και ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα γεγονός που κάνει τους ερευνητές αισιόδοξους ότι μπορούν μελετώντας τα να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ζωής των πτερόσαυρων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Πήγε για σερφ με τον… πύθωνά του

Εντύπωση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα στην Αυστραλία να κάνει σερφ έχοντας τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό του έναν πύθωνα. Ο εν λόγω άνδρας πήγε για σερφ με ...

«Υπερήπειρος» θα μπορούσε να καταστήσει τη Γη ακατοίκητη σε 250 εκατ. χρόνια

Ο σχηματισμός μιας υπερηπείρου στη Γη θα μπορούσε να εξαφανίσει τους ανθρώπους και κάθε άλλο θηλαστικό που υπάρχει ακόμα γύρω στα 250 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό αναφέρει μία έρευνα. ...

Φόρτωση άρθρων...