Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

Νεκροταφείο πτερόσαυρων ανακαλύφθηκε στη Χιλή

Viral

Ένα νεκροταφείο δεινοσαύρων ανακαλύφθηκε στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Πρόκειται για μια περιοχή που υπάρχουν συγκεντρωμένα πολλά απολιθώματα πτερόσαυρων. 

Το νεκροταφείο εντόπισε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Χιλής που παρουσιάζουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πτερόσαυροι ζούσαν στην περιοχή πριν από περίπου 100 εκατομμύρια έτη και το νεκροταφείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιόμετρα από ένα άλλο σημείο που έχουν εντοπιστεί πολλά απολιθώματα πτερόσαυρων στην Ατακάμα. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική για πολλούς λόγους.

Αρχικά αποδεικνύει ότι οι περιοχές της Χιλής αποτελούσαν τόπο μόνιμης διαμονής των πτερόσαυρων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ανακάλυψη του νεκροταφείου κάνει τους επιστήμονες αισιόδοξους ότι η μελέτη των ευρημάτων σε αυτό μπορεί να αποκαλύψει για πρώτη φορά όχι μόνο ανατομικά χαρακτηριστικά των πτερόσαυρων αλλά και στοιχεία για την συμπεριφορά τους.

«Η ανακάλυψη αυτή έχει πολύ μεγάλη σπουδαιότητα επειδή αυτού του τύπου τα ευρήματα είναι πολύ σπάνια. Σχεδόν παντού σε όλο τον πλανήτη όταν εντοπίζονται απολιθώματα πτερόσαυρων αυτά ανήκουν σε κάποιο μεμονωμένο πτερόσαυρο και δεν έχουν βρεθεί ομαδικά απολιθώματα πτερόσαυρων. 

Τα απομονωμένα απολιθώματα καθιστούν δύσκολη τη μελέτη ευρύτερων στοιχείων για τους πτερόσαυρους όπως το πώς ζούσαν και συμπεριφέρονταν όταν ζούσαν ομαδικά, το πώς ζευγάρωναν και το αν μεγάλωναν οι ίδιοι τα παιδιά τους ή όχι» αναφέρει ο Τζόναταν Αλαρκόν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία αναζητά απολιθώματα πτερόσαυρων εδώ και αρκετά χρόνια.  

Τα απολιθώματα εκτός από πολλά είναι και ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα γεγονός που κάνει τους ερευνητές αισιόδοξους ότι μπορούν μελετώντας τα να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ζωής των πτερόσαυρων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημιουργήθηκαν 3D μοντέλα ανθρώπινου εγκεφάλου από κύτταρα πολλών ανθρώπων

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανέπτυξαν τρισδιάστατα μοντέλα εγκεφάλου χρησιμοποιώντας κύτταρα όχι ενός ανθρώπου αλλά πολλών ανθρώπων. Οι νέες υβριδικές δημιουργίες, τις οποίες οι ...

Φόρτωση άρθρων...