Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Ο Άρης από κόκκινος πλανήτης έγινε πράσινος

Viral

Για πρώτη φορά καταγράφηκε στο ορατό φως ο ουρανός του πλανήτη Άρη να παίρνει πράσινη απόχρωση. Η οξείδωση του σιδήρου στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη προσδίδει στην ατμόσφαιρα του μια ερυθρή απόχρωση όπως τουλάχιστον φαίνεται ο πλανήτης στον εξωτερικό παρατηρητή. 

Όταν όμως βρεθούν στο έδαφος του Άρη οι πρώτοι αστροναύτες θα βλέπουν έναν πράσινο ουρανό. Ο δορυφόρος «ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO)» κατέγραψε για πρώτη φορά στο ορατό φως την ατμόσφαιρα του Άρη να λάμπει σε πράσινη απόχρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το φαινόμενο ονομάζεται λάμψη αέρα και εμφανίζεται και στη Γη. Ενώ έχει κάποιες ομοιότητες με το σέλας στον πλανήτη μας είναι ένα διαφορετικό φαινόμενο με διαφορετικές αιτίες. Η νυχτερινή λάμψη, ειδικότερα, «συμβαίνει όταν δύο άτομα οξυγόνου συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα μόριο οξυγόνου» σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) που μαζί με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έστειλαν τον δορυφόρο TGO στον Άρη .

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι ο Άρης έχει αερολάμψη για περίπου 40 χρόνια, αλλά η πρώτη παρατήρηση έγινε μόλις πριν από μια δεκαετία από τον δορυφόρο Mars Express της ESA, το οποίο ανίχνευσε το φαινόμενο στο υπέρυθρο φάσμα. 

Το 2020 οι επιστήμονες παρατήρησαν το φαινόμενο στο ορατό φως χρησιμοποιώντας «TGO», αλλά στο φως της ημέρας του Άρη και όχι τη νύχτα. Πλέον είδαμε το φαινόμενο τη νύχτα μέσω του δορυφόρου «TGO».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Φόρτωση άρθρων...