Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Επιστήμονες: Ο μεγαλύτερος κρατήρας από πρόσκρουση αστεροειδών βρίσκεται στην Αυστραλία

Ο μεγαλύτερος κρατήρας από πρόσκρουση αστεροειδών στον κόσμο μπορεί να βρίσκεται θαμμένος στα νότια της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησαν επιστήμονες.

Το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο γνωστό κρατήρα αστεροειδή στη Γη κατέχει αυτή τη στιγμή το σημείο πρόσκρουσης Vredefort στη Νότιο Αφρική, το οποίο έχει διάμετρο σχεδόν 300 χιλιόμετρα. Ο υπόγειος κρατήρας στην Αυστραλία πιστεύεται ότι είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ευθύνεται για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Ο κρατήρας, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανασκαφεί, έχει ονομαστεί δομή Deniliquin και πιστεύεται ότι είναι θαμμένος κάτω από εκατομμύρια χρόνια ιζημάτων που θα μπορούσαν να καλύπτουν διάμετρο έως και 520 χιλιόμετρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Tectonophysics».

Ο κρατήρας Chicxulub στην χερσόνησο Γιουκαταν στο Μεξικό, ο οποίος πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, έχει διάμετρο περίπου 150 χιλιόμετρα, ανέφεραν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας Andrew Glikson, δήλωσαν ότι ο κρατήρας Deniliquin μπορεί να προκλήθηκε από πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη πριν από περίπου 420 εκατομμύρια χρόνια.

Εάν η επιστημονική υπόθεση επαληθευτεί τότε θα μιλάμε για τον μεγαλύτερο κρατήρα που έχει δημιουργηθεί στην Γη από πρόσκρουση αεροειδών.

Οι κρατήρες αστεροειδών δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν, καθώς μπορεί να θαφτούν από ιζήματα για εκατομμύρια χρόνια ή να καλυφθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η διάβρωση.
Ωστόσο, ορισμένες νέες ανακαλύψεις μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη κρατήρων. Για παράδειγμα η ανακάλυψη υλικών «εκτόξευσης» που εκτινάχθηκαν από έναν κρατήρα κατά τη διάρκεια πρόσκρουσης αστεροειδούς.

Οι μεγάλες προσκρούσεις αστεροειδών συμπίπτουν με γεγονότα μαζικής εξαφάνισης στη Γη, όπως τον δεινοσαύρων πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα μπορεί να υπέστησαν έντονους βομβαρδισμούς αστεροειδών μέχρι και πριν από περίπου 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε υπήρχαν περιστασιακά τέτοιου είδους γεγονότα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν πιθανώς τουλάχιστον 38 επιβεβαιωμένα και 43 πιθανά σημεία στη Γη, που κυμαίνονται από μικρούς κρατήρες έως μεγάλες, θαμμένες δομές.

Βάσει μαγνητικών μοτίβων, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μπορεί να υπάρχει μια τεράστια, θαμμένη δομή πρόσκρουσης κάτω από τη λεκάνη Murray στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...