Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Ο Πλούτωνας διαθέτει παγωμένα ηφαίστεια με ύψος έως 7.000 μέτρα

Viral

Παγωμένα ηφαίστεια με ύψος έως 7.000 μέτρα διαθέτει ο πλανήτης Πλούτωνας. 

Συγκεκριμένα, ορατές είναι οι ενδείξεις πρόσφατης δραστηριότητας από μεγάλα παγωμένα ηφαίστεια στον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση εικόνων που έστειλε στη Γη το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα (ηφαίστεια που ‘ξερνάνε’ πάγο) έχει παρατηρηθεί σε αρκετά μέρη στο ηλιακό σύστημα μας. Ο Πλούτων έχει ένα βραχώδη πυρήνα, αλλά προηγούμενες εκτιμήσεις θεωρούσαν ότι η θερμότητα στο εσωτερικό του – άρα και η ηφαιστειακή δραστηριότητα – θα βρισκόταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέλσι Σίνγκερ του ερευνητικού Ινστιτούτου Southwest Research του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν εικόνες μιας περιοχής στα νοτιοδυτικά της παγωμένης πεδιάδας Σπούτνικ (Sputnik Planitia), η οποία καλύπτει μια αρχαία μεγάλη λεκάνη πρόσκρουσης έκτασης περίπου 1.000 χιλιομέτρων. 

Η εξέταση της γεωμορφολογίας και της σύστασης της καλυμμένης με πάγους περιοχής δείχνει ότι δημιουργήθηκε από κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε νέο είδος φιδιού στην Ταϊλάνδη – Mπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων (Photos)

Ένα νέο είδος φιδιού ανακάλυψαν δύο κυνηγοί ερπετών στην Ταϊλάνδη. Το νέο είδος φιδιού έχει κυνόδοντες που μοιάζουν με λεπίδες και μπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων. Σύμφ...

Φόρτωση άρθρων...