Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Oι νέοι διαστημικοί τουρίστες θα «μαγειρέψουν» μπριζόλες εργαστηρίου

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα μπήκαν σε ένα διαστημόπλοιο τρεις ακόμη επιχειρηματίες που πλήρωσαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ταξιδέψουν και να μείνουν για λίγες μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). 

Τους τρεις τουρίστες του Διαστήματος συνοδεύει ο Μάικλ Λόπεζ Αλεγκρία ένας πρώην αστροναύτης της NASA, ο οποίος θα τους βοηθήσει τόσο στο ταξίδι μέσα στο σκάφος όσο και στην παραμονή τους στον ISS.

Οι τρεις νέοι διαστημικοί είναι ο Καναδός επιχειρηματίας Μάρκ Πάθι, ο Αμερικανός Λάρι Κόνορ που ασχολείται με την κτηματομεσιτική αγορά και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας και πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Ειτάν Στίμπε. 

Το ταξίδι οργανώνει η εταιρεία Axiom Space το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί τελευταία σε διάφορα ενδιαφέροντα διαστημικά πρότζεκτ όπως τη συμμετοχή της στη κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών σταθμών αλλά και διαστημικών μονάδων που θα λειτουργούν ως κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδιώτες ταξιδεύουν στον ISS αλλά είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν σε πειράματα. Για αυτό και οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν τους χαρακτηρίζουν «διαστημικούς τουρίστες» αλλά «εμπορικούς αστροναύτες». 

Όπως έγινε γνωστό οι τρεις επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν κύτταρα βοοειδών στις συνθήκες μικροβαρύτητας του διαστημικού σταθμού με στόχο να δημιουργήσουν στη συνέχεια μια μπριζόλα. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος διαδικασία που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για διαφόρους λόγους ηθικούς αλλά και οικολογικούς.

Όμως οι διάφορες μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν στη μαζική παραγωγή κρέατος γεγονός που καθιστά το εργαστηριακό κρέας ιδιαίτερα ακριβό ενώ η υφή και η γεύση του ακόμη δεν συμβαδίζει με το φυσικό κρέας. Πάντως οι τεχνικές εξελίσσονται πολύ γρήγορα και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή τεχνητού κρέατος που θα προσομοιάζει την υφή και γεύση του φυσικού ενώ και η τιμή του θα είναι προσιτή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να βρεθεί τρόπος να δημιουργείται τεχνητό κρέας και στις διαστημικές συνθήκες από την στιγμή που κρατικές αλλά και ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες ετοιμάζουν τα επόμενα χρόνια την παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη και τον Άρη καθώς και σε νέους μεγάλους σε έκταση και προηγμένους τεχνολογικά διαστημικούς σταθμούς. 

Οι τρεις επιχειρηματίες θα πάρουν συνολικά σε 26 πειράματα στον ISS. Ανάμεσα στα πειράματα θα είναι κάποια που αφορούν έρευνες για την καρδιά και για τα βλαστικά κύτταρα. Ακόμα, ένα θα αφορά μια τεχνολογία με την οποία τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται ένα διαστημόπλοιο θα αυτοσυναρμολογούνται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Φόρτωση άρθρων...