Τετάρτη
12 Ιουνίου 2024

Σελήνη: Εντοπίστηκαν πιθανές δεξαμενές νερού

Viral

Πιθανές δεξαμενές νερού εντοπίστηκαν στη Σελήνη. Τα γυάλινα σφαιρίδια που έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια του φεγγαριού πιθανώς να λειτουργούν ως δεξαμενή νερού.

Διάφορες έρευνες που έχουν τα τελευταία χρόνια στη Σελήνη έχουν υποδείξει διάφορα σημεία της επιφάνεια και του υπεδάφους της ως σημεία που υπάρχει νερό σε διάφορες μορφές του, κυρίως παγωμένη. 

Ο εντοπισμός νερού στον φυσικό μας δορυφόρο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρουσία του ανθρώπου εκεί. Η παρουσία και αξιοποίηση του νερού στη Σελήνη θα διευκολύνει τη δημιουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών αφού εκτός των άλλων θα μπορεί να γίνει επεξεργασία του νερού για την δημιουργία οξυγόνου που θα αναπνέουν οι κάτοικοι του φεγγαριού καθώς επίσης και καύσιμα για πυραύλους και διαστημικά σκάφη.

Τα γυάλινα σφαιρίδια που έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Σελήνης πιθανώς να λειτουργούν ως δεξαμενή νερού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience». Διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Χου Σεν από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε ότι τα γυάλινα σφαιρίδια που προέκυψαν από πρόσκρουση στα σεληνιακά εδάφη περιέχουν νερό. 

Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα γυάλινα σφαιρίδια είναι πιθανότατα μια νέα δεξαμενή νερού στη Σελήνη. Τα γυάλινα σφαιρίδια έχουν ομοιογενείς χημικές συνθέσεις και λείες εκτεθειμένες επιφάνειες. Χαρακτηρίζονται από αφθονία νερού με εξαιρετικά χαρακτηριστικά έλλειψης δευτερίου. Η αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην αφθονία νερού και στη σύνθεσή του αντανακλά το γεγονός ότι το νερό στα σφαιρίδια προέρχεται από ηλιακούς ανέμους.

Το νερό στην επιφάνεια της Σελήνης έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αποστολές στη Σελήνη έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία νερού στη Σελήνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Σελήνης φιλοξενεί νερό, αν και η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στη Γη.

Το νερό στην επιφάνεια της Σελήνης εμφανίζει ημερήσιους κύκλους και απώλεια στο διάστημα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένα στρώμα ύδατος ή δεξαμενή σε βάθος σε σεληνιακά εδάφη για τη συγκράτηση, απελευθέρωση και αναπλήρωση του νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Ωστόσο προηγούμενες μελέτες στα αποθέματα νερού σε λεπτούς ορυκτούς κόκκους σε σεληνιακά εδάφη, σε ηφαιστειακά πετρώματα και σε γυάλινα σφαιρίδια δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τη συγκράτηση, απελευθέρωση και αναπλήρωση νερού, δηλαδή τον κύκλο νερού, στην επιφάνεια της Σελήνης. 

Έτσι, ενδέχεται να υπάρχει μια άγνωστη ακόμη δεξαμενή νερού στα σεληνιακά εδάφη που να έχει την ικανότητα να ρυθμίζει αυτό τον κύκλο νερού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Μικρό αγριογούρουνο μπλέχτηκε στα δίχτυα τέρματος ποδοσφαίρου (Video&Photos)

Aγριογούρουνα κάνουν βόλτες το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε κατοικίες και αυτοκίνητα στη Θέρμη, την Πυλαία και το Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη. Ένα μικρό αγριογούρουνο φαίνεται να ...

Φόρτωση άρθρων...