Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ρομποτικός σκύλος καθοδηγεί άτομα με προβλήματα όρασης

Viral

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης κατασκεύασαν το RoboGuide. Πρόκειται για ένα σκύλο-ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης να πλοηγούνται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία, μουσεία, εμπορικά κέντρα κ.α.

Το ρομποτικό τετράποδο όχι μόνο καθοδηγεί τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται σωστά σε αυτούς τους χώρους αλλά επικοινωνεί μαζί τους ενημερώνοντας τους για το που ακριβώς βρίσκονται ενώ στην περίπτωση των μουσείων δίνει πληροφορίες για εκθέματα. Το ρομπότ χρησιμοποιεί μια σειρά αισθητήρων για να χαρτογραφήσει και να αξιολογήσει το περιβάλλον του.

Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την ομάδα επιτρέπει στο RoboGuide να μαθαίνει βέλτιστες διαδρομές μεταξύ τοποθεσιών και να ερμηνεύει δεδομένα αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο για να τον βοηθήσει να αποφύγει να χτυπήσει κινούμενα εμπόδια ενώ οδηγεί έναν άνθρωπο. Επίσης, μπορεί να επικοινωνεί λεκτικά με τους χρήστες του.

«Οι υποβοηθητικές τεχνολογίες όπως το RoboGuide έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους τυφλούς και με μειωμένη όραση περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή τους ζωή τα επόμενα χρόνια. Ένα σημαντικό μειονέκτημα πολλών σημερινών τετράποδων, δίποδων και τροχοφόρων ρομπότ είναι ότι η τεχνολογία που τους επιτρέπει να βρουν τον δρόμο τους μπορεί να περιορίσει τη χρησιμότητά τους ως βοηθοί για άτομα με προβλήματα όρασης. Τα ρομπότ που χρησιμοποιούν GPS για την πλοήγηση, για παράδειγμα, μπορούν να έχουν καλή απόδοση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά συχνά δυσκολεύονται σε εσωτερικούς χώρους, όπου η κάλυψη του σήματος μπορεί να εξασθενήσει.

Άλλοι που χρησιμοποιούν κάμερες για να ‘βλέπουν’ περιορίζονται από την οπτική επαφή, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να οδηγούν με ασφάλεια τους ανθρώπους γύρω από αντικείμενα ή γύρω από στροφές», είπε ο Ολαολούβα Πόπουλα, της Σχολής Μηχανικών James Watt του πανεπιστημίου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ και ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, θα βγει προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών...

Φόρτωση άρθρων...