Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Σελήνη: Ιδανικές για κατοικίες ανθρώπων οι γούβες της

Viral

Σε ένα μήνα θα εκτοξευτεί η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA στη Σελήνη, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει εντός της επόμενης πενταετίας η πρώτη μετά από 50 χρόνια επανδρωμένη αποστολή στον φυσικό μας δορυφόρο.

Οι επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος Artemis θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία των πρώτων μόνιμων βάσεων της ανθρωπότητας στο φεγγάρι. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επίσης ανακοινώσει την πρόθεση τους να δημιουργήσουν μια επανδρωμένη βάση στη Σελήνη σε λίγα χρόνια.

Όμως, οι συνθήκες στην επιφάνεια της Σελήνης είναι ακραίες και εντελώς αφιλόξενες για τον άνθρωπο. Η θερμοκρασία στη διάρκεια της μέρας αγγίζει τους 130 βαθμούς Κελσίου και το βράδυ υποχωρεί στους μείον 173 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα, υπάρχουν και οι βλαβερές ηλιακές και κοσμικές ακτινοβολίες που χτυπούν την επιφάνεια του φεγγαριού.

Έχουν εκπονηθεί και προταθεί διαφόρων ιδέες και σχέδια για οικήματα και καταλύματα στα οποία θα ζουν αρχικά οι αστροναύτες και στη συνέχεια όσοι αποφασίσουν να μετακομίσουν για μόνιμη διαβίωση στη Σελήνη. 

Το 2009 εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης κάποιες γούβες, κοιλότητες στο έδαφος οι οποίες είναι πιθανό να οδηγούν σε κάποια υπόγεια τούνελ. Έχουν εντοπιστεί περίπου 200 τέτοιες γούβες και με ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι οι μελέτες που έγιναν σε αυτές δείχνουν ότι αποτελούν ιδανικό τόπο διαβίωσης των ανθρώπων.

Η ανάλυση των δεδομένων που έστειλε ο δορυφόρος LRO που εξερευνά τη Σελήνη δείχνουν ότι θερμοκρασία σε αυτές τις κοιλότητες εδάφους κυμαίνεται πέριξ των 17 βαθμών Κελσίου ενώ επίσης μέσα στα τούνελ που πιθανότατα υπάρχουν εκεί οι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι από την κάθε είδους διαστημική ακτινοβολία.

Οι κοιλότητες αυτές και τα υπόγεια τούνελ θεωρούνται προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας και παρόμοιες γεωλογικές δομές υπάρχουν και στη Γη. Οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο για τις συνθήκες που επικρατούν στις γούβες ή τα τούνελ και όπως είναι ευνόητο τα νέα δεδομένα δημιουργούν αισιοδοξία ότι υπάρχει θεωρητικώς τουλάχιστον φυσική υποδομή διαβίωσης των ανθρώπων στο φεγγάρι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να εξερευνήσει τα σπήλαια που υπάρχουν στην Σελήνη. Μάλιστα, θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένα για αυτό τον σκοπό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρολόι της Αποκάλυψης: Έδειξε 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα – Τι σημαίνει αυτό

Το «καμπανάκι του κινδύνου» κρούει η ομάδα επιστημόνων που διαχειρίζεται το «Ρολόι της Αποκάλυψης», το οποίο δεν μετρά τον χρόνο αλλά το τέλος του κόσμου. Το «Ρολόι της Αποκάλυψης»...

Κοριτσάκι έστειλε μισοφαγωμένα μπισκότα που είχε αφήσει για τον Άγιο Βασίλη στην Αστυνομία - Ζήτησε τεστ DNA (εικόνες)

Μία περίεργη υπόθεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές Αρχές στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ. Ένα κοριτσάκι τους απέστειλε ένα μισοφαγωμένο μπισκότο και καρότα που είχε αφήσε...

Κίνδυνος εξαφάνισης για τους καρχαρίες και τα σαλάχια των κοραλλιογενών βράχων

Ακόμη μία έρευνα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο με εκείνες που δείχνουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί σε εξαφάνιση πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Με δημοσίευσ...

Φόρτωση άρθρων...