Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Τεράστιος υπόγειος ωκεανός βρίσκεται σε βάθος 643 χιλιόμετρων στη Γη

Viral

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μέσα στον φλοιό της Γης, κρύβεται ένας τεράστιος ωκεανός. Ο ωκεανός βρίσκεται σε βάθος περίπου 643 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Αυτή η μεγάλη δεξαμενή νερού αποθηκεύεται σε ένα σημείο όπου υπάρχει το ορυκτό «ringwoodite».

Αυτή η ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αλλάζει την κατανόησή μας για τον κύκλο του νερού της Γης και τις περίπλοκες γεωφυσικές διαδικασίες του πλανήτη μας.

Πριν από αυτήν την πρωτοποριακή ανακάλυψη, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το νερό μπορούσε να αποθηκευτεί μέσα στον Μανδύα της Γης αλλά όχι στην μορφή που το γνωρίζουμε. 

Αυτό το νερό δεν ευθυγραμμίζεται με τις δικές μας ταξινομήσεις ως στερεό, υγρό ή αέριο. Αντίθετα έχει μία τέταρτη κατάσταση, όπως είναι όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σφουγγάρι.

Η πρωτοποριακή έρευνα είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε μια επιστημονική εργασία με τίτλο «Η αφυδάτωση στην κορυφή του κάτω Μανδύα». Οι λεπτομέρειες αυτού του υδάτινου φαινομένου κάτω από την επιφάνεια χαρτογραφήθηκαν με σχολαστικό τρόπο.

Οι ερευνητές μελετούσαν σε βάθος τις σεισμικές δραστηριότητες της Γης. Στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι τα εργαλεία μέτρησης και οι συσκευές που είναι σχεδιασμένες για την ανίχνευση και την καταγραφή σεισμών, εντόπιζαν κύματα που προέρχονταν κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Μέσω της λεπτομερούς ανάλυσης αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα κύματα αλληλεπιδρούν με το νερό που συγκρατείται στο ringwoodite. Για να καταλάβουμε για τον όγκο του νερού που μιλάμε αρκεί να σκεφτούμε ότι αν ένας βράχος ringwoodite περιείχε μόλις 1% νερό, τότε ο φλοιός της Γης θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν όγκο νερού τριπλάσιο από όλους τους ωκεανούς.

Η τεράστια έκταση των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών του γαλάζιου πλανήτη μας γοήτευε πάντα την ανθρωπότητα. Ωστόσο αυτός ο κρυμμένος ωκεανός, που βρίσκεται βαθιά μέσα στον Μανδύα της Γης, αναγκάζει τώρα τους επιστήμονες να επανεξετάσουν την κατανόησή μας για τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...