Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι θαλάσσιες αράχνες μπορούν να αναγεννήσουν μέρος του σώματός τους

Viral

Να αναγεννήσουν μέρος του σώματός τους οι θαλάσσιες αράχνες μπορούν να αναγεννήσουν μέρος του σώματός τους. Τα παντόποδα (ή πυκνογονίδες) – ένα θαλάσσιο είδος που μοιάζει με αράχνη και για αυτό αποκαλούνται ευρέως «θαλάσσιες αράχνες» – έχουν τη δυνατότητα να αναγεννούν μέρος του σώματός τους, όχι μόνο άκρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Κανείς δεν το περίμενε αυτό», είπε ο Γκέρχαρντ Σολτς από το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, ένας εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι αυτό είναι δυνατόν», υπογραμμίζει.

Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση ακρωτηριασμού, ορισμένα αρθρόποδα (π.χ. σαρανταποδαρούσες, αράχνες, κ.α.) μπορούν να αναγεννήσουν τα άκρα τους.

Σε πειράματα που έγιναν σε παντόποδα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είναι ικανά να αναγεννήσουν επιπλέον και άλλα μέρη του σώματος. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι επιστήμονες αφαίρεσαν διαφορετικά άκρα και ουραία τμήματα 23 νεαρών και ενήλικων παντόποδων.

Αν και δεν παρατηρήθηκε αναγέννηση αφαιρεθέντος τμήματος σε ενήλικα δείγματα, ορισμένα ήταν ζωντανά ύστερα από δύο χρόνια. Αντιθέτως, τα νεότερα σε ηλικία παρουσίασαν «πλήρη ή σχεδόν πλήρη» αναγέννηση των αφαιρεθέντων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων μυών και γεννητικών οργάνων.

Μακροπρόθεσμα, επέζησε το 90% των παντόποδων που υποβλήθηκαν σε αυτά τα πειράματα, αναφέρει η έρευνα. Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Σολτς, τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν νέους ορίζοντες στην επιστημονική μελέτη.

«Πολλά διαφορετικά είδη μπορούν να δοκιμαστούν», λέει, προκειμένου να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των μηχανισμών αναγέννησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη θεραπειών για ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο ελληνικό νησί είναι στην κορυφή των έντεκα πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Aνάμεσα στους έντεκα καλύτερους προορισμούς του κόσμου που προσφέρουν εμπειρίες εκτός της πεπατημένης, όπως αυτοί προτείνονται από το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog «Where Life is Gre...

Λίμνη Κάρλα: Διογκωμένη κατά πέντε φορές μετά την κακοκαιρία «Daniel» (εικόνες)

Πέντε μήνες έχουν περάσει από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» στη Μαγνησία που είχε ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες που «βούλιαξαν» την περιοχή και κατέστρεψαν σπίτια και δεκάδες...

Φόρτωση άρθρων...