Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Το τεράστιο χαλί των 105 τετραγωνικών μέτρων

Viral

To «μεγαλύτερο χειροποίητο χαλί του κόσμου», παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Ιράν. Το χαλί έχει επιφάνεια 105 τετραγωνικά μέτρα και υφάνθηκε στην επαρχία Φαρς, στα νότια του Ιράν.

«Αυτό το κιλίμι, μεγέθους 7 μέτρων επί 15, δηλαδή 105 τετραγωνικών μέτρων, υφάνθηκε από επτά κύριους υφαντές και τρεις βοηθούς στην πόλη Κιροκαρζίν, στην επαρχία Φαρς», ανέφερε ο Μοχαμάντ Τζαφάρ Εμπραχιμί, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το χαλί παραγγέλθηκε από το Κατάρ, σύμφωνα με τον Εμπραχιμί.

Αυτού του είδους τα κιλίμια χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στην Τουρκία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Συνήθως, έχουν γεωμετρικά μοτίβα ή λουλούδια. Η προέλευσή τους ανάγεται στους νομάδες της Ασίας που τα χρησιμοποιούσαν στις σκηνές τους για να προστατεύονται από το κρύο και την υγρασία.

Με βάση στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο Irna, τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές περσικών χαλιών ανέρχονται σε 400-500 εκατομμύρια δολάρια.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σελήνη: Οι πόλοι της μετακινήθηκαν 300 χλμ. έπειτα από «βομβαρδισμό» αστεροειδών

Κύρια σημεία ενδιαφέροντος των διαστημικών υπηρεσιών αποτελούν για διαφόρους λόγους οι δύο πόλοι της Σελήνης, για προσεδάφιση επανδρωμένων αποστολών στον φυσικό μας δορυφόρο αλλά ...