Κυριακή
28 Απριλίου 2024

To εντυπωσιακό «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» του γαλαξία μας

Viral

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA ενόψει τη εορταστικής περιόδου μια νέα εικόνα του αστρικού σμήνους NGC 2264 γνωστό και ως «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Σμήνος» επειδή έχει το σχήμα ενός κοσμικού δέντρου με τη λάμψη των αστρικών φώτων. Το «NGC 2264» είναι ένα σμήνος νεαρών άστρων στο Γαλαξία μας με ηλικία μεταξύ ενός και πέντε εκατομμυρίων ετών περίπου.

Το σμήνος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Τα άστρα στο NGC 2264 είναι έχουν διάφορα μεγέθη με κάποια να έχουν μάζα 90% μικρότερη από αυτή του Ήλιου και άλλα να έχουν μάζα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του μητρικού μας άστρου. 

Η νέα σύνθετη εικόνα ενισχύει την ομοιότητα με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσω επιλογών χρωμάτων και περιστροφής. Τα μπλε και άσπρα φώτα αναβοσβήνουν στην κινούμενη έκδοση αυτής της εικόνας που μπορείτε να είναι δείτε εδώ.

Τα νεαρά άστρα εκπέμπουν ακτίνες Χ που ανιχνεύθηκαν από το διαστημικό παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...