Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τσιζκέικ με συνταγή… εκτύπωσης

Viral

Η εκτύπωση τροφίμων και ειδικά γλυκών με βάση τη σοκολάτα ήταν ένας από τους πρώτους τομείς που βρήκε εφαρμογή η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

Όμως όπως φάνηκε το καταναλωτικό κοινό δεν ήταν έτοιμο να προχωρήσει, τουλάχιστον σε εμπορικά ικανοποιητικό ποσοστό, στην κατανάλωση τέτοιων τροφών και έτσι ενώ η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης εξελίχθηκε με αλματώδη ρυθμό η ανάπτυξη τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα δεν προχώρησε. 

Όμως, ερευνητές κάνουν μια νέα και ομολογουμένως εντυπωσιακή προσπάθεια να αναδείξουν εκ νέου τα οφέλη της εφαρμογής της 3D εκτύπωσης στον τομέα των τροφίμων.

Ανέπτυξαν ένα τρισδιάστατο σύστημα εκτύπωσης που μπορεί να κατασκευάζει τσιζκέικ από βρώσιμα μελάνια τροφίμων, με υλικά όπως φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα φράουλα. Για να δείξουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων, ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εκτυπώσουν διάφορα σχέδια τσιζκέικ, αποτελούμενα από επτά βασικά συστατικά: φυστικοβούτυρο, κράκερς, άλειμμα σοκολάτας, πουρέ μπανάνας, μαρμελάδα φράουλα, χυμό κερασιού και παγωτό. Διαπίστωσαν ότι το πιο επιτυχημένο σχέδιο ακολούθησε παρόμοιες αρχές με τις αρχιτεκτονικές κτιρίων και περιελάμβανε τη χρήση κράκερ ως βασικό συστατικό για κάθε στρώμα του κέικ, ενώ το φυστικοβούτυρο και το άλειμμα σοκολάτας χρησιμοποιήθηκαν ως υποστηρικτικά στρώματα για να συγκρατούν τα πιο μαλακά συστατικά.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το μαγείρεμα με λέιζερ και η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων μπορεί να επιτρέψουν στους σεφ να εντοπίζουν γεύσεις και υφές σε κλίμακα χιλιοστού για να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες τροφίμων. Αυτές οι τεχνικές ενδέχεται να παρουσιάζουν θρεπτικές, βολικές και οικονομικές ευκαιρίες μαγειρέματος, καθώς χρησιμοποιούν στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για προσαρμοσμένη θέρμανση υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον, σημειώνουν ότι μετά την πανδημία Covid-19 δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων και τα τρόφιμα αυτά που παρασκευάζονται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Ακόμα, άτομα με άλλους διατροφικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να βρουν αυτές τις εξατομικευμένες τεχνικές πολύ χρήσιμες και βολικές στον προγραμματισμό γευμάτων. 

Και καθώς χρησιμοποιείται στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για το μαγείρεμα, θα μπορούσε η διαδικασία μαγειρέματος να γίνει πιο οικονομική και βιώσιμη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βαλεντίνα Καφόλα: Κολύμπησε 140 μέτρα κάτω από παγωμένη λίμνη και ξαναπήρε το παγκόσμιο ρεκόρ

Για μόλις 36 ώρες κράτησε στα χέρια της το παγκόσμιο ρεκόρ κολύμβησης χωρίς οξυγόνο η Γιασούκο Οζέκι από την Ιαπωνία, καθώς η Κροάτισσα Βαλεντίνα Καφόλα επανέφερε το όνομά της στο ...

Κάσος: Ναυάγια και ευρήματα από το 3.000 π.Χ. αποκαλύφθηκαν από υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα (Photos)

Δέκα ναυάγια και σημαντικά μεμονωμένα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται ενδεικτικά από την προϊστορία (3000 π.Χ.), την Κλασική περίοδο (460 π.Χ.), τα Ελληνιστικά (100 π.Χ. έως 100 ...

Σαουδική Αραβία: Viral το βίντεο με ρομπότ AI που φαίνεται να κάνει... ανάρμοστη χειρονομία σε ρεπόρτερ

Αντιδράσεις προκάλεσε στα social media ένα viral βίντεο που δείχνει ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης να αγγίζει τα οπίσθια μιας γυναίκας ρεπόρτερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε φεσ...

Φόρτωση άρθρων...