Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Βουλγαρία: Γέμισαν χτένια οι ακτές στη Μαύρη Θάλασσα έπειτα από 5.000 χρόνια

Viral

Σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού του χτενιού Flexopecten glaber στα ύδατα της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 παρατήρησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS). Τα παραπάνω ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας, όπως μεταδίδει το ΒΤΑ. 

Ένα ερευνητικό άρθρο σχετικά με το θέμα δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην Acta Zoologica Bulgarica, διεθνή επιθεώρηση για τη ζωοποικιλότητα, την οικολογία και την εξέλιξη από το Institute of Biodiversity and Ecosystem Research, BAS.

Σύμφωνα με το ερευνητικό άρθρο των Valentina Todorova, Marina Panayotova, Radoslava Bekova και Bogdan Prodanov, η ανάκαμψη και επέκταση του πληθυσμού του Flexopecten glaber στα ανοικτά των βουλγαρικών ακτών είναι το αποτέλεσμα της ανάκαμψης της Μαύρης Θάλασσας από τον ευτροφισμό, της μείωσης της πίεσης από τη μείωση του πληθυσμού του αρπακτικού θαλάσσιου σαλιγκαριού Rapana venosa και των θερμότερων χειμώνων των τελευταίων 17 ετών.

Το Flexopecten glaber είναι ένα μεσογειακό είδος που αποίκισε τη Μαύρη Θάλασσα πριν από περίπου 5.000 έως 7.000 χρόνια. Το είδος ήταν σπάνιο στα βουλγαρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα και τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή εξαφάνισή του από τη δεκαετία του 1960.

Το 2021, οι θαλάσσιες έρευνες κατέδειξαν άφθονο ενήλικο πληθυσμό αυτού του είδους του χτενιού κατά μήκος των ακτών.

Οι Βούλγαροι επιστήμονες σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εμπορική εκμετάλλευση του είδους αυτού του χτενιού, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο. 

Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων, όπως παρατηρείται στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Οι επιστήμονες ζητούν αξιολόγηση της κατανομής, του όγκου και της δυναμικής του πληθυσμού ώστε να σχεδιαστούν τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης πριν από την έναρξη της συγκομιδής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...