Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Αιμορροΐδες – Αιμορροϊδοπηξία Laser – Αιμορροϊδεκτομή

Ευ ζην


Από τον Νικηφόρο Μπαλλιάν, MBBS, FACS, Χειρουργό (www.nballian.gr)

Οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση που συναντάται σε περίπου 30-40% του πληθυσμού σε χώρες του δυτικού κόσμου. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής του πρωκτού και προκαλούνται από δυσκοιλιότητα και έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή. Κατατάσσονται σε εσωτερικές, που βρίσκονται βαθύτερα στον πρωκτό, και εξωτερικές, που βρίσκονται πιο χαμηλά.

Συμπτώματα
Σε αρχικά στάδια οι αιμορροΐδες δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως ανώδυνες και προκαλούν αιμορραγία. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες συνήθως προκαλούν πόνο και σπανιότερα αιμορραγία και κνησμό. Εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες ενίοτε συνύπάρχουν.

Διάγνωση
Η διάγνωση των αιμορροΐδων γίνεται με κλινική εξέταση που περιλαμβάνει πρωκτοσκόπηση. Σε ασθενείς με αιμορραγία συνίσταται κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί η ύπαρξη νεοπλάσματος που μπορεί να ευθύνεται για το ίδιο σύμπτωμα.

Θεραπεία
Σε όλους τους ασθενείς με αιμορροΐδες συνίσταται η αύξηση της λήψης φυτικών ινών ή και η χρήση μαλακτικών των κοπράνων με σκοπό την αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Αυτό βοηθάει στην ύφεση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου αλλά και στην πρόληψη υποτροπής των αιμορροΐδων μετά από θεραπεία. Υπάρχουν διάφορες τοπικές αλοιφές που ενίοτε ανακουφίζουν τον πόνο, αλλά δεν εξαφανίζουν τις αιμορροΐδες και άρα δεν έχουν μακροπρόθεσμη θεραπευτική αξία.

Αιμορροϊδοπηξία Laser
Οι αρχικού σταδίου εσωτερικές αιμορροΐδες που αιμορραγούν και δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική θεραπεία αντιμετωπίζονται με χρήση laser. Η θεραπεία αυτή εντοπίζει και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροΐδων προκαλώντας την ανώδυνη νέκρωσή τους.
Ασθενείς με πιο προχωρημένου σταδίου αιμορροΐδες είναι κατάλληλοι για αιμορροϊδοπηξία Laser με χρήση καθετήρων που τοποθετούνται στο εσωτερικό των αιμορροϊδων. Η τεχνική αυτή είναι πιό ανώδυνη από την αιμορροϊδεκτομή.

Αιμορροϊδεκτομή
Σε ασθενείς με μεγάλου μεγέθους αιμορροΐδες αυτές αφαιρούνται χειρουργικά με τροποποιημένη αιμορροϊδεκτομή Milligan-Morgan και χρήση ψαλίδιου υπερήχων Harmonic Ace®, που ταυτόχρονα σταματά την αιμορραγία χώρις την χρήση ραμμάτων. Η τεχνική αυτή έχει την μικρότερη πιθανότητα υποτροπής.

 

Πηγές
1. Jutabha R, Jensen DM, Chavalitdhamrong D. Randomized prospective study of endoscopic rubber band ligation compared with bipolar coagulation for chronically bleeding internal hemorrhoids. Am J Gastroenterol. 2009;104:2057-64.
2. Giordano P, Overton J, Madeddu F, Zaman S, Gravante G. Transanal hemorrhoidal dearterialization: a systematic review. Dis Colon Rectum. 2009;52:1665-71.
3. Zampieri N, Castellani R, Andreoli R, Geccherle A. Long-term results and quality of life in patients treated with hemorrhoidectomy using two different techniques: Ligasure versus transanal hemorrhoidal dearterialization. Am J Surg. 2012;204:684-8.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;

Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέ...

Φόρτωση άρθρων...