Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Αχιλλέας: Το καλύτερο σουβλάκι εδώ και 36 χρόνια στην Αθήνα

Όταν το σουβλάκι γίνεται… τέχνη

Βροχερό απόγευμα Τρίτης σε  ένα στενό στον Νέο Κόσμο, στην Σπινθάρου και υπάρχει ουρά από κόσμο.  Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να γευτούν το καλύτερο σουβλάκι με γύρο των Αθηνών… έτσι είπαν στο Lykavitos.gr,ενώ περίμεναν καρτερικά.

Εδώ και 36 χρόνια αυτό το ψητοπωλείο δίνει στον κόσμο τον πιο γευστικό γύρο της Αθήνας και αυτό αποτελεί κοινό μυστικό. 

 

souvlaki

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Σε ένα μαγαζί που δεν έχει αλλάξει ποιότητα αλλά και…συνήθειες από το 1986  το σουβλάκι δεν είναι απλά τέχνη αλλά ιεροτελεστία

Άλλωστε όση ώρα ήμασταν εκεί χτυπούσαν τα τηλέφωνα από κόσμο που έκανε την παραγγελία του… 

«Έλα Μπάμπη, εσύ; Τρία; Οκ! Πέρνα να τα πάρεις»… είπε  ο Μαρίνος στο τηλέφωνο. Ξέρεις πως τα θέλει τον ρωτήσαμε για να απαντήσει, «Φυσικά! Όλοι εδώ έρχονται από μικρά παιδιά, είναι η δεύτερη μας οικογένεια, λες να μη ξέρω πως τα προτιμάει;», για να τον ρωτήσουμε ξανά, αυθόρμητα, «Μηχανάκι για παραγγελίες;;;», «Όχι, εδώ έχουμε κρατήσει από το 1986 την ίδια φιλοσοφία, τις ίδιες συνήθειες».

 

souvlaki

 

souvlaki

 

 

Η πρώτη ύλη είναι το Α και το Ω, πόσο δύσκολο είναι πλέον 40 σχεδόν χρόνια μετά να τις κρατάτε ψηλά και…ανέπαφες;

«Δεν έχουμε αλλάξει ούτε έναν προμηθευτή. Ξέρουμε από ποιον θα πάρουμε το καλύτερο κρέας, από ποιον στου Ρέντη τις πατάτες, τις ντομάτες, από ποιον τα μπαχάρια… Ακόμη και το αλάτι που ρίχνουμε μετράει. Δίνουμε στον κόσμο μας, ότι και στις οικογένειες μας και αυτό τα λέει όλα, πιστεύω».

 

 

Ο πιο ζουμερός γύρος 

Το σουβλάκι του Αχιλλέα συνδυάζει έναν ονειρεμένο γύρο, ψημένο όσο ακριβώς χρειάζεται, μαριναρισμένο όπως ακριβώς πρέπει για να είναι νόστιμος και ζουμερός, αλλά και με ξεροψημένα κάποια κομμάτια του, δημιουργώντας την ιδανική ισορροπία σε κάθε μπουκιά. Η σωστή ποσότητα πιπεριών, τα φρέσκα κρεμμύδια και οι πάντα ζουμερές ντομάτες συμπληρώνουν την εμπειρία, με το τζατζίκι του Αχιλλέα να παίρνει από όλους τους πελάτες άριστα στην υφή και τη γεύση, κλείνοντας ιδανικά αυτό που θα έπρεπε να είναι το πρότυπο για κάθε σουβλάκι. 

Ο γύρος φτιάχνεται στο χέρι, καθώς το χοιρινό κρέας ξεκοκαλίζεται και μαρινάρεται με τεσσάρων ειδών μπαχαρικά, το κρεμμύδι ανακατεύεται σε μαϊντανό, μαζί με πιπέρι και η πίτα ψήνεται τόσο όσο χρειάζεται για να τραβήξει το ζουμί. Όλα τα προϊόντα του Αχιλλέα είναι χειροποίητα, τίποτα δε φαίνεται να έχει αλλάξει τα 34 χρόνια που λειτουργεί το κατάστημα στον Νέο Κόσμο, αυτό το αποδεικνύουν οι πελάτες του κάθε ηλικίας. 

 

Η ποιότητα ανώτερη της…τεχνολογίας 

Σε μια εποχή που τη τεχνολογία κάνει την επέλαση της και πολλά μαγαζιά στηρίζουν την ύπαρξη τους στις διαδικτυακές πλατφόρμες διανομής φαγητού ο Αχιλλέας έχει μείνει στην δεκαετία του 80, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως  κακό. Κάθε άλλο. Κρατά μια ποιότητα που όμοια της δεν υπάρχει ενώ αγνοεί ακόμη και τα παραδοσιακά delivery. Αντί αυτό να έχει αρνητική επίπτωση έρχονται από όλη την Αθήνα για να γευτούν το τέλειο σουβλάκι του.

 

souvlaki

Ο Μαρίνος, ο Γιώργος και ο Αντρέας

Όπως δένουν οι καλές συνταγές, δένουν και οι άνθρωποι. 

Ο  «Αχιλλέας» πέρασε στα χέρια του Μαρίνου Μαρτόπουλου.«Δουλεύω εδώ από το 1994. Ακόμη και μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα δεν αλλάξαμε τίποτε στην προσέγγισή μας», μου λέει ο Μαρίνος. Ποιοτική και φρέσκια πρώτη ύλη, χειροποίητα φαγητά, σκληρή δουλειά και σεβασμός στους πελάτες παραμένουν τα θεμέλια του μαγαζιού «Χωρίς τον αδερφό μου τον Γιώργο και τον ανιψιό μου τον Αντρέα δεν θα έβγαινε το ίδιο αποτέλεσμα», τονίζει ο Μαρίνος.

Ο κόσμος τους ξέρει με τα μικρά τους ονόματα. Όσοι ώρα ήμασταν εκεί φώναζαν Μαρίνο ένα δικό μου, Γιώργο φτιάχτο μου όπως εσύ ξέρεις.

Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει την σχέση που έχει χτιστεί με τους πελάτες. 

 

souvlaki

 

souvlaki

 

 

Ούτε τραπέζια και ο γύρος τελειώνει πριν τις 10

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχουν τραπέζια, δύο μικρά βαρέλια και ένας πάγκος για αυτούς που δεν κρατιούνται και θέλουν να γευτούν το πιτόγυρο τους ζεστό είναι στημένα έξω από το μαγαζί. Το άλλο στοιχείο είναι όλα τα ψητοπωλεία έχουν πικ τους το βράδυ. Εκεί πικ είναι όλη η ημέρα και ο γύρος τελειώνει από τις 10 το βράδυ (στην καλύτερη των περιπτώσεων), οπότε όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε ή μάλλον όποιος πρόλαβε το γύρο…είδε.

Πάντως είναι ό,τι καλύτερο σε σουβλάκι ο Αχιλλέας σε όλη την Αθήνα. 

Δεν έχει tips αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στην Σπινθάρου 18 στον Νέο Κόσμο για μια γευστική εμπειρία δυνατή!

 

souvlaki
souvlaki

 

souvlaki

 

souvlaki

 

souvlaki

 

 

souvlaki

 

 

souvlaki

 

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Κατά 6,2 χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως την τελευταία 30ετία - Ο παράγοντας Covid-19

Κατά 6,2 χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής από το 1990, καθώς αντιμετωπίστηκαν κύριες αιτίες θανάτου, όπως η διάρροια, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά επει...

Φόρτωση άρθρων...