Πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση από καθημερινά πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία. 

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ένα κοινό μπαχαρικό μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με την ομεπραζόλη, ένα από τα πιο κοινά φάρμακα για τη θεραπεία της δυσπεψίας.

Σύμφωνα με έρευνα, ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα, ενδέχεται να είναι εξίσου αποτελεσματικός με την ομεπραζόλη – ενός ευρέως διαδεδομένου φαρμάκου που δρα κατά της υπερβολικής παραγωγής οξέος στο στομάχι με στόχο τη θεραπεία των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι η κουρκουμίνη – το ενεργό συστατικό του κουρκουμά – μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως το φούσκωμα, ο πόνος στο στομάχι και η αίσθηση καύσου.

Τι είναι η λειτουργική δυσπεψία

Η λειτουργική δυσπεψία είναι μια χρόνια πεπτική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από:

Αίσθημα πληρότητας μετά από μικρή ποσότητα φαγητού

Φούσκωμα

Πόνο ή κάψιμο στο στομάχι ή στον οισοφάγο

Οι πιθανές παρενέργειες από τη λήψη ομεπραζόλης

Τα φάρμακα της κατηγορίας αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), όπως η ομεπραζόλη, χρησιμοποιούνται συχνά για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση τους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα, ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και λοιμώξεις.

Κουρκουμάς vs Ομεπραζόλη: Τι έδειξε μελέτη

Στην κλινική δοκιμή που προαναφέρθηκε συμμετείχαν 206 ασθενείς ηλικίας 18 έως 70 ετών, όλοι με διαγνωσμένη λειτουργική δυσπεψία. 

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες:

Ομάδα κουρκουμά: Λάμβαναν 2 κάψουλες των 250mg κουρκουμίνης, τέσσερις φορές την ημέρα.

Ομάδα ομεπραζόλης: Λάμβαναν 20mg ομεπραζόλης την ημέρα.

Συνδυαστική ομάδα: Λάμβαναν και κουρκουμίνη και ομεπραζόλη.

Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με βάση τον δείκτη SODA (Severity of Dyspepsia Assessment), ο οποίος καταγράφει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Έπειτα από 28 ημέρες, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στις τρεις ομάδες. Η βελτίωση συνεχίστηκε και μετά από 56 ημέρες, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πόνο και τη γενική δυσφορία στο στομάχι.