Πέμπτη
15 Μαΐου 2025

Εγκεφαλικό: Το ποτό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο

Ευ ζην

Ένα κοινό ποτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος διακόπτεται σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά μόνιμες βλάβες. 

Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Όμως, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε. Η υψηλή χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση μπορούν να διαταράξουν τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά σας αντλεί αίμα σε όλο το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου. Και υπάρχει ένα πολύ δημοφιλές ποτό που η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: τα αναψυκτικά με ανθρακικό.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Stroke το 2024, στην οποία συμμετείχαν 27.000 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα ανθρακούχα ποτά συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας [αιμορραγία στον εγκέφαλο]».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Εκδήλωση για τη γονιμότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, πρωτοπόρο στην ανώτατη εκπαίδευση στον τομέα του τουρισμού, διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον ιατρικό τουρισμό και την εξωσωματική γονιμ...

Έρευνα για την άνοια: Το συστατικό στα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο

Ένα συστατικό που βρίσκεται στην πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί σιωπηλά να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η υπερβολική κατανάλωση ενός εξαιρετικά κοινού συστατικού στα...

Φόρτωση άρθρων...