Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Έρευνα: 5 συμπληρώματα που «υπόσχονται» μακροζωία (photos)

Ευ ζην

Σε περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέρχεται η παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Τόσο μεγάλη, ώστε να συγκεντρώνει 5,3 δις προβολές σε μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης: το Tiktok. Ένα από τα βασικά ζητήματα που υπόσχονται να πραγματώσουν είναι η μακροζωία, η ανάγκη του ανθρώπου για μια μεγάλη σε διάρκεια, και με καλή υγεία, ζωή.

Έτσι κάθε χρόνο λανσάρονται και κυκλοφορούν εκατοντάδες τέτοια σκευάσματα, είτε φυσικά, είτε όχι, που δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στους ισχυρισμούς της ετικέτας τους. Οι λόγοι για αυτό μπορεί να διαφέρουν: από την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά θρεπτικά συστατικά, από την όντως ικανότητα των σκευασμάτων να μας τα προσφέρουν και να βελτιώνουν την υγεία μας και από παράγοντες όπως ο χρόνος που τα καταναλώνουμε και η γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπληρώματα που είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα ότι βοηθούν:

 

Βιταμίνη D

Το συμπλήρωμα προτιμάται από έναν μακρύ κατάλογο ειδικών σε θέματα γήρανσης και μακροζωίας, μεταξύ των οποίων ο ανοσολόγος Anthony Fauci και ο βιοσυντηρητής Bryan Johnson. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την οστική μας πυκνότητα, καθώς βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο, ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία για γερά οστά. Μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D μας προστατεύει από την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που λεπταίνει και αποδυναμώνει τα οστά και τα καθιστά πιο πιθανό να σπάσουν, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Επειδή εμείς απορροφούμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από τον ήλιο, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε αυτόν, λόγω χειμώνα ή λόγω τόπου διαβίωσης, επιλέγουν να συμπληρώνουν την πρόσληψη βιταμίνης D. Ωστόσο, πέρα από τα συμπληρώματα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, καθώς και από το εμπλουτισμένο γάλα και τους κρόκους αυγών, είναι επίσης βοηθητική απέναντι σε εν δυνάμει ελλείψεις.

 

solomos

 

avgo

 

 

Μαγνήσιο

Με 1.3 δις προβολές στο Tiktok, το μαγνήσιο και τα συμπληρώματά του σίγουρα έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή. Όχι όμως τυχαία, αφού φαίνεται να είναι ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας των μυών, των οστών, των νεύρων, της αρτηριακής πίεσης και της κυτταρικής υγείας. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνουμε αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη ή οστεοπόρωση.

Το μαγνήσιο είναι ουσιαστικά ένα είδος ορυκτού, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαβίβαση σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός μας. Λειτουργεί ως φύλακας των υποδοχέων Ν-μεθυλ-D-ασπαρτικού (NMDA), οι οποίοι βρίσκονται στα νευρικά μας κύτταρα και βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη μνήμη και τη μάθηση (3Trusted Source). Πιο συγκεκριμένα, στους υγιείς ενήλικες, το μαγνήσιο κάθεται μέσα στους υποδοχείς NMDA, εμποδίζοντάς τους να ενεργοποιηθούν από αδύναμα σήματα που μπορεί να διεγείρουν τα νευρικά μας κύτταρα χωρίς λόγο. Αυτού του είδους η υπερδιέγερση μπορεί να σκοτώσει τα νευρικά κύτταρα και να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη. Εκτός από τα συμπληρώματα μαγνησίου, η ουσία μπορεί να βρεθεί στους σπόρους κολοκύθας, στο βραστό σπανάκι, στα αμύγδαλα, στα κάσιους, στο τόφου, στον σολομό, στην μαύρη σοκολάτα και στα μαύρα φασόλια.

 

magnisio

 

Φισετίνη

Αυτή η ουσία αποτελεί μια χημική ένωση, που συναντάται στις φράουλες, τα φραγκόσυκα, τα κρεμμύδια και τα μήλα και είναι ένας μεγάλος μαχητής της φλεγμονής, απομακρύνοντας τα παλιά, τοξικά κύτταρα που συσσωρεύονται καθώς γερνάμε. Έρευνα από το Τμήμα Δερματολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, έδειξε ότι έχει νευροτροφικές, αντικαρκινογόνες, αντιφλεγμονώδεις και άλλες ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δρα ως αντιοξειδωτικό, αυξάνει την GSH – ένα τριπεπτίδιο που βρίσκεται στους περισσότερους ιστούς, ιδιαίτερα στο ήπαρ και διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προστασία των ηπατοκυττάρων, των ερυθροκυττάρων και άλλων κυττάρων από τοξικές βλάβες -, διατηρεί τη μιτοχονδριακή λειτουργία παρουσία οξειδωτικού στρες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση έναντι των μικρογλοιακών κυττάρων και αναστέλλει τη δραστηριότητα της 5-λιποξυγενάσης. Οι ιδιότητές της αυτές προκαλούν μείωση, της σχετιζόμενης με την ηλικία, παρακμής της εγκεφαλικής λειτουργίας.

 

fragkosiko

 

 

Ιχθυέλαιο

Είναι το ιχθυέλαιο υγιεινό;”, αναρωτιέται σε άρθρο του το WebMD και η απάντηση κρύβεται στις πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου με 200 εκατομμύρια προβολές στο Tiktok, φαίνεται να πείθουν το κοινό για το καλό που προκαλούν στο σώμα. Το ιχθυέλαιο ουσιαστικά μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρέχει άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη βελτίωση της χοληστερόλης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επίσης καλό για την πρόληψη και τη βελτίωση του πρηξίματος και του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα, μέσω κάποιων αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Επίσης, ορισμένες πρώτες μελέτες οδήγησαν τους ερευνητές να πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και να προλάβουν την άνοια σε υγιείς ηλικιωμένους. Αλλά περαιτέρω έρευνες δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι για τους ηλικιωμένους με ήπια γνωστική διαταραχή, τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν ορισμένες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η προσοχή, η άμεση ανάκληση και η ταχύτητα επεξεργασίας, αλλά τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν με περισσότερες δοκιμές.

Σχετικά με τα συμπληρώματα, τόσο ο FDA όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων λένε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 (EPA και DHA) μέχρι 5 γραμμάρια την ημέρα φαίνονται ασφαλή. Ωστόσο, κάποιες από τις παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους, διάρροια, και πόνους στο στομάχι. Το ιχθυέλαιο όμως μπορεί να βρεθεί και σε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, καρυδιών και πλήθος ξηρών καρπών.

 

kairida

 

psaria

 

 

Ενισχυτές NAD+, όπως το NR

Το νικοτιναμιδικό δινουκλεοτίδιο αδενίνης (NAD+) είναι ένα βασικό ένζυμο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για τη δημιουργία ενέργειας. Μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των ιστών, στη διατήρηση της επισκευής του DNA και στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού. Αυτές οι κυτταρικές διεργασίες και λειτουργίες είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της ομοιόστασης των ιστών, του μεταβολισμού και για την υγιή γήρανση.

Το NR, ή αλλιώς η ριβοζίτη νικοτιναμιδίου είναι πρόδρομη ουσία που μπορεί να μας βοηθήσει να παράγουμε περισσότερο NAD+ και έχει γίνει δημοφιλές συμπλήρωμα αντιγήρανσης, με πολλαπλές μελέτες να υποδεικνύουν ότι βοηθάει στην υγιή γήρανση. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες NR με στόχο πληθυσμούς με ελλείψεις NAD+ για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει το συμπλήρωμα και ποιοι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν περισσότερο.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά

Ας είμαστε ειλικρινείς το να βιώσει κανείς μια γευστική εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε αναζητώντας έναν προορισμό, ένα ...

Φόρτωση άρθρων...