Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Έρευνα του Stanford: Η αγάπη είναι ισχυρότατο παυσίπονο

Ευ ζην

Η αγάπη μειώνει τον πόνο καλύτερα και από το πιο δραστικό παυσίπονο ή τη χρήση ουσιών, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Stanford. 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πόνου κι αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας, Sean Mackey ,ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε με αυτή την έρευνα κι αναφέρει ότι «όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια φάση πάθους κι αγάπης, διαπιστώνονται αλλαγές στη διάθεσή τους, που επηρεάζουν τη διαχείριση του πόνου, καθώς ενεργοποιείται ένα σύστημα στην περιοχή του εγκεφάλου μας που περιέχει ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση, την ανταμοιβή και τα κίνητρα». 

Γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την επιστήμη σε νέες μεθόδους, με την ελπίδα να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, μειώνοντας δραστικά το αίσθημα του πόνου.

Ο Mackey γι’ αυτή τη μελέτη συνεργάστηκε με δύο ακόμα ερευνητές, με τον καθηγητή ψυχολογίας  του State University of New York ,Arthur Aron, -ο οποίος μελετούσε τα εγκεφαλικά συστήματα που εμπλέκονται με τον πόνο- και με τον επίκουρο καθηγητή αναισθησιολογίας Jarred Younger. Οι τρεις τους αποφάσισαν να εξετάσουν τον εγκέφαλο κάποιων φοιτητών οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώιμη φάση του έρωτα, καθώς σε αυτή τη φάση τα συναισθήματά μας είναι στα πιο υψηλά επίπεδα. Έτσι, κοινοποίησαν κάποια ενημερωτικά φυλλάδια στο Πανεπιστήμιο του Standford για να προσελκύσουν τους φοιτητές να πάρουν μέρος στην ερευνά τους. 

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά δεκαπέντε άτομα εκ των οποίων οι οκτώ ήταν γυναίκες κι οι επτά άνδρες. Ο καθένας από αυτούς είχε μαζί του φωτογραφίες των συντρόφων του και κατά τη διαδικασία της έρευνας, κοιτούσε τις φωτογραφίες αυτές ενώ οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν έναν θερμικό διεγέρτη στην παλάμη του χεριού του που του προκαλούσε ήπιο πόνο. 

Η εγκεφαλική δραστηριότητά τους περνούσε από έναν μαγνητικό τομογράφο για να διαπιστωθεί το σημείο ενεργοποίησης.
Ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι απόσπασης της προσοχής, η μείωση της αίσθησης του πόνου ήταν μεγαλύτερη όταν είχαν στην κατοχή τους οι φοιτητές τις φωτογραφίες, απλώς, σε διαφορετικές εγκεφαλικές οδούς, κυρίως γνωστικές, όπως αναφέρει ο Younger. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ενθαρρυντικά καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εκδηλώσεις αγάπης μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τον πόνο που βιώνουμε χωρίς να καταφεύγουμε σε αναλγητικά ή κάθε είδους εθιστικές ουσίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά

Ας είμαστε ειλικρινείς το να βιώσει κανείς μια γευστική εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε αναζητώντας έναν προορισμό, ένα ...

Φόρτωση άρθρων...