Πέμπτη
18 Δεκεμβρίου 2025

Φιστίκια και καρύδια κατά των καρδιακών παθήσεων

Ευ ζην

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδίως καρυδιών και φιστικιών, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διατροφολόγο Μάρτα Γκούας-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέλυσαν στοιχεία για πάνω 210.000 ανθρώπους και για μια περίοδο έως 32 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στα περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν καρύδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες φορές φιστίκια μέσα στην εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ ξηρούς καρπούς.

Εκείνοι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους κάθε εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις επίσημες συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιούς διατροφής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων νόσων στο γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Μάρτα Γκούας-Φερέ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φίλες αγόρασαν σπίτι αξίας 1 εκατ. δολαρίων – Θέλουν να ζήσουν εκεί στα γεράματά τους (Photos)

Μία παρέα γυναικών ετοιμάζεται για τα γεράματα με έναν… διαφορετικό τρόπο. Επτά γυναίκες από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα αποφάσισαν να αγοράσουν και να ανακαινίσουν ένα σπ...

Βιταμίνη C: Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα

Ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η βιταμίνη C. Παράλληλα, η βιταμίνη C υποστηρίζει την επ...

Σου λείπει πρωτεΐνη; Δες τα σημάδια

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη. Μάλιστα, δεν την συμπεριλαμβάνουν καν στο πρώτο γεύμα της ημέρας. «Για παράδειγμα, στην Ισπανία, τρώμε pan con tomate...

Φόρτωση άρθρων...