Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Έρευνα: Η καταστολή των αρνητικών σκέψεων μπορεί να είναι καλή για την ψυχική υγεία

Η καταστολή των αρνητικών σκέψεων μπορεί να είναι καλή για την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Ερευνητές της Μονάδας Γνωστικών και Επιστημών του Εγκεφάλου του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας διαπίστωσαν ότι μετά την εκπαίδευση 120 εθελοντών σε 16 χώρες να «καταστέλλουν τις αρνητικές σκέψεις τους για αρνητικά γεγονότα που τους ανησυχούσαν», βελτιώθηκε η ψυχική τους υγεία.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακάλυψαν επίσης ότι μετά την καταστολή αυτών των σκέψεων, τα γεγονότα έγιναν «λιγότερο ζωντανά». Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, έγινε με αφορμή τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα αμφισβητούν την παραδοσιακή θεωρία, ότι η καταστολή των σκέψεων είναι δυσπροσαρμοστική, προσφέροντας πλέον μια προσιτή προσέγγιση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας», έγραψαν οι ερευνητές.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν σοβαρή κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό στρες που σχετίζεται με την πανδημία.

Ζητήθηκε από τον καθένα να σκεφτεί 76 σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στη ζωή τους τα επόμενα δύο χρόνια – 20 «φόβοι και ανησυχίες», 20 «ελπίδες και όνειρα» και 36 «ουδέτερα γεγονότα». Τα γεγονότα έπρεπε να είναι «κάτι που είχαν φανταστεί έντονα ότι θα συνέβαινε».

Όλα τα σενάρια απαιτούσαν μια λέξη-κλειδί και μια βασική λεπτομέρεια για να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ακόμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν κάθε γεγονός με βάση τα εξής: ζωηρότητα, πιθανότητα να συμβεί, απόσταση στο μέλλον, επίπεδο άγχους για το γεγονός (ή επίπεδο χαράς για θετικά γεγονότα), συχνότητα σκέψης, βαθμό τρέχουσας ανησυχίας, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και συναισθηματική ένταση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν την ψυχική τους υγεία. Στη συνέχεια, έκαναν εκπαίδευση είκοσι λεπτών μέσω Zoom.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...