Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η Στάνη ή αλλιώς η Μέκκα του γιαουρτιού στην Αθήνα

Γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα, γαλακτομπούρεκα αλλά και λουκουμάδες φτιάχνει κάθε μέρα από το 1931
 

Η μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο σε τραβάει από την Ομόνοια από το σημείο που θα κατέβεις στην πλευρά του Χόντου.  Ακολουθώντας την μυρωδιά βρίσκεσαι σε ένα στενό στην Κοτοπούλη στην Μέκκα του φρέσκου γάλακτος και του βουτύρου.

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου 

Η Στάνη στέκει αγέρωχη από το 1931. 91 χρόνια τώρα τα πάντα γύρω της έχουν αλλάξει. Εκείνη παραμένει πιστή στο αγνό γάλα και τα τρομερά και θρεπτικά προϊόντα του.

Κατεβαίνοντας την Κοτοπούλη είδαμε πολλούς παππούδες να κρατάνε στα χέρια τα εγγόνια τους και να πηγαίνουν να απολαύσουν γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή φρέσκες κρέμες.

stani
 Το πιο δυναμωτικό και υγιεινό πρωινό της πόλης με το καλύτερο γιαούρτι και μέλι 

 

 

«Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε εμάς, παιδιά που κάποτε έπαιρναν το γάλα τους και το γιαούρτι τους και σήμερα έρχονται με τα εγγόνια τους», λέει στο lykavitos.gr ο  Θανάσης Καραγιώργος ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι η Τρίτη γενιά που βρίσκονται στο τιμόνι της «Στάνης».

Ο ίδιος από τότε που θυμάται τον εαυτό του είναι μέσα στο μαγαζί. Ξέρει όλους τους μικρούς παραγωγούς γάλατος , εκθειάζει το μαγαζί του μιλώντας για τα μοναδικά προϊόντα του. «Έχουμε λίγους κωδικούς, μα ξεχωριστούς, γευστικούς, που παραπέμπουν δεκαετίες πίσω, εκεί που το γάλα είχε γεύση, θρεπτική αξία», λέει και εκείνη την ώρα ο σερβιτόρος μας αφήνει στο πιάτο ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο, να σημειωθεί ότι δεν είχαμε κλείσει κάποιο ραντεβού για να το ετοιμάσει για την συνέντευξη. Το γαλακτομπούρεκο αποδείκνυε όσα έλεγε. Ζεστό και με πρόβιο φτιαγμένο γάλα έδινε μια γεμάτη γεύση στον ουρανίσκο.

«Ό,τι καλύτερο βγάζει ο άνθρωπος είναι το γιαούρτι. Και ό,τι καλύτερο βγάζει η φύση είναι το μέλι. Εμείς αυτό συνδυάζουμε. Το ταπεινό γιαουρτάκι είναι προϊόν ζύμωσης και έχει εκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς που προστατεύουν το στομάχι. Κάτι φυσικά που ισχύει μόνο για το παραδοσιακό γιαούρτι και όχι για ένα γαλακτοκομικό προϊόν που θυμίζει γιαούρτι».

 

stani
Η στιγμή που το μέλι πέφτει πάνω στο γιαούρτι...

 

 

Η Στάνη φημίζεται για το γιαούρτι της και τις κρέμες της. Του ζητήσαμε να κατέβουμε στο εργαστήριο του, να δούμε την παραγωγή με τα δικά μας μάτια και να την μεταφέρουμε σε εσάς, στους αναγνώστες αυτή την ποιότητα γεύσης.Κατεβαίνοντας στο εργαστήριο πιάσαμε επ’ αυτοφώρω τον μάστορα τον Γιάννη να φτιάχνει ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο. Στην συνέχεια έβρασε το γάλα για την Παρασκευή ρυζόγαλου ενώ στο τέλος μας έδειξε το ψυγείο με τα πρόβεια γιαούρτια παραγωγής τους.

 

«Το γιαούρτι μας είναι παραδοσιακό, μας φέρνει ο προμηθευτής μας τα γάλα. Εμείς στην συνέχεια το βράζουμε στο καζάνι, βάζουμε μετά μαγιά, δηλαδή ένα γιαούρτι της προηγούμενης ημέρας, το πήζουμε, αφήνοντας στους 45 με 46 βαθμούς. Και μετά το βάζουμε ψυγείο. Την επόμενη ημέρα μπορεί να καταναλωθεί. Το γιαούρτι που φτιάχνουμε είναι ο top κωδικός και έρχονται από όλη την Αθήνα και το παίρνουνε», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης στο lykavitos.gr.

 

 

 

 

stani
Το γιαούρτι δίπλα από τους επαίνους που μετρούν δεκαετίες

 

Από στόμα σε στόμα εδώ και έναν αιώνα

 

Την Στάνη δεν θα την δείτε να έχει διαφημιστεί ποτέ. Η φήμη της ποιότητας των προϊόντων της είναι αυτή που την κάνει ηχηρή και γνωστή στον κόσμο. Η περιοχή που είναι αυτή την στιγμή δεν είναι η και η καλύτερη της πρωτεύουσας , μα επιβιώνει ως διαμάντι μέσα σε χώμα γιατί αυτό είναι. Τώρα με την Αθήνα να αναπτύσσεται το μαγαζί θα λάμψει στο τρίγωνο της πόλης.  Είναι άκρως παραδοσιακό και κρατάει μια ταυτότητα, της Ελλάδας της παλιάς που ήταν ντόμπρα και ποιοτική. Μάλιστα η Στάνη είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου από τα αφιερώματα που της έχει κάνει τόσο το «National Geographic» και το Travel Planet.

 

 

stani
Διπλώματα και έπαινοι από τότε που η Ελλάδα είχε...βασιλεία

 

stani
Η Στάνη από έξω 

 

 

Τι να προτιμήσετε

•    Χωρίς σκέψη το γιαούρτι με το μέλι
•    Κρέμες και ρυζόγαλα
•    Και φυσικά το απίστευτο Γαλακτομπούρεκο της

 

stani
Τα προϊόντα της Στάνη στη βιτρίνα 

 

stani
Στο εργαστήριο της Στάνης εκεί όπου «γεννιούνται» τα πιο υγιεινά και υπέροχα γιαούρτια της πρωτεύουσας

 

stani

 

stani

 

stani
Δεκάδες γιαούρτια

 

 

 

 

 

stani
Την στιγμή που το φρέσκο γάλα ανακατεύεται και βράζει

 

 

stani
Γάλα που προορίζεται για κρέμα

 

 

 

 

 

stani
Φτιάχνοντας ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο

 

 

stani
Στο βάθος του δρόμου πίσω από το Hondo η Στάνη στέκει αγέρωχη από το 1931

 

Που είναι

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
Τηλ: 210- 52.33.637,  210- 52.27.451

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...