Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Κακή χοληστερίνη: Η πράσινη υπερτροφή που βοηθάει στη μείωσή της

Μια απλή τροφή μπορεί να γίνει ο σύμμαχός μας στη ρύθμιση της χοληστερίνης και την προστασία της καρδιάς. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι ένα πράσινο φρούτο μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερίνη και να προστατεύσει την καρδιά σας εμποδίζοντας τις επιβλαβείς ουσίες να κολλήσουν στις αρτηρίες σας.

Οι διατροφικές αλλαγές είναι συχνά η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνουν τα άτομα που διαγιγνώσκονται με υψηλή χοληστερόλη για να δουν ουσιαστικές βελτιώσεις, είτε χωρίς φαρμακευτική αγωγή είτε πριν καταφύγουν σε αυτήν. Ενώ η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού, τα μη ισορροπημένα επίπεδα, ειδικά της «κακής» LDL χοληστερίνης, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η υψηλή χοληστερίνη είναι αποτέλεσμα της αύξησης της «κακής» LDL χοληστερόλης. Συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Καθώς συχνά δεν ανιχνεύεται χωρίς εξετάσεις, μπορεί να συσσωρευτεί αργά στις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας δυνητικά σε σοβαρές επιπλοκές.

Η αντικατάσταση των λιπαρών τροφών με περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την εφαρμογή αυτών των αλλαγών παράλληλα με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Συνιστάται στους πάσχοντες να κόψουν το κάπνισμα και να λαμβάνουν τυχόν συνταγογραφημένα φάρμακα (όπως οι στατίνες).

Τα αχλάδια έχουν συσχετιστεί με τη διατήρηση και την ενίσχυση της συνολικής υγείας της καρδιάς μας. Επομένως, μπορεί να είναι ωφέλιμο να ενσωματώσετε αυτό το πράσινο φρούτο στη διατροφή σας, είτε ως σνακ είτε στα γεύματά σας.

Η προστατευτική δύναμη των αχλαδιών προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ευεργετικά φλαβονοειδή και κάλιο, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, ειδικά η κερσετίνη στο φλοιό, καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ακόμα, οι προκυανιδίνες των αχλαδιών μπορούν:

  • να μειώσουν τη δυσκαμψία του καρδιακού ιστού,
  • να μειώσουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης και
  • να αυξήσουν την HDL («καλή») χοληστερόλη.

Ακόμα, τα αχλάδια περιέχουν 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, κυρίως πηκτίνη και αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Ειδικοί αναφέρουν ότι «η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης αποβάλλοντάς την από το σώμα πριν απορροφηθεί». Τα αχλάδια είναι μία από τις καλύτερες πηγές πηκτίνης, σε σύγκριση με τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, τα λάιμ και άλλα κοινά φρούτα.



 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ενίσχυση του ΕΣΥ με 276 γιατρούς

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., με την οποία ενισχύονται κρίσιμες ειδικότητες σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Η προκή...

Φόρτωση άρθρων...