Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μακεδονικόν: Μπουγάτσα στην Αθήνα με κληρονομιά από τη Θεσσαλονίκη

«Μακεδονικόν». Το όνομα τα λέει όλα για το μικρό γωνιακό μπουγατσάδικο που δεσπόζει εδώ και έξι δεκαετίες στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους και από τους φούρνους του βγαίνουν οι πιο λαχταριστές μεγάλες τυρόπιτες και μπουγάτσες και όχι μόνο.  

 

Μπουγάτσες τεράστιες γεμάτες κρέμα που αχνίζει μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλλα, μπουγάτσες που έχουν κληρονομιά και ρίζες από τη Θεσσαλονίκη.

 

tiropites

 

 

tiropites

 

makedoniko

 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 

Ο Κώστας Παγωνίδης, σηκώνει τα ρολά κάθε μέρα ανελλιπώς από το 1957 και μιλάει στο lykavitos.gr για την Αθήνα του σήμερα αλλά και του τότε, πως ήταν, όταν ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και για την επανάσταση που έκανε όταν έβαλε για πρώτη φορά σπανακόπιτα στην προθήκη του. 

«Από το 1975 ξεκίνησα αυτό το μαγαζί, εγώ είμαι μάστορας από το 1957.  Ο κόσμος έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια, κάποτε ο κόσμος ήταν πιο πρωινός, τώρα έχει μετακυλιστεί και τρώει πιο μεσημέρι.  Στην μπουγάτσα και στην τυρόπιτα η προτίμηση του κόσμου δεν έχει αλλάξει. 
Την σπανακόπιτα στην Αθήνα την ξεκινήσαμε εμείς το 1968 σε ένα μαγαζί που δούλευα.  Ο κόσμος πλέον το ψάχνει, πάει στο πιο μικρό για οικονομικούς λόγους, εννοώ τα σφολιατοειδή.  Εμείς είμαστε στο κλασικό μπουγατσάδικο.  Στην Αθήνα το 1968 δεν υπήρχαν μαγαζιά, ήταν λίγα. Τότε εκεί που δούλευα πουλούσαν 2000 τυρόπιτες.  Τώρα δεν γίνονται αυτές οι πωλήσεις».

 

 

tiropites

 

tiropites

 

tiropites

 

 

tiropites

 

tiropites

 

tiropites

 

tiropites

 

tiropites

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...