Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Μελαχρινή Αποστόλου: Η καρυδόπιτα με σαντιγί που κουβαλάει μέσα της ιστορία και σαγηνεύει τους Αθηναίους

Οι αφοί Αποστόλου αποδίδουν με προσήλωση μέχρι και σήμερα την συνταγή της γιαγιάς τους Μαρίκας Κοντοθανάση

 

Από το 1933 εκεί στα Άνω Πατήσια στη οδό Χαλκίδος ο κόσμος σταματούσε για να γευτεί από τον Αποστόλου γαλακτομικά προϊόντα.

 

Το 1970 όμως η ιδέα άλλαξε και από τότε φτιάχνεται η καλύτερη «μελαχρινή» της πόλης, μια συνταγή που κράταγε στα τεφτέρια της η τη γιαγιά, των σημερινών ιδιοκτητών Μαρίκα Κοντοθανάση.

 

karidopita
Σπύρος, Θοδωρής και Δημήτρης Αποστόλου έξω από το κατάστημα τους

 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 

Τι είναι η «μελαχρινή»;

 

Είναι καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί από πάνω, ένας συνδυασμός που σαγηνεύει ουρανίσκους.

Ο lykavitos.gr βρέθηκε στο εργαστήριο των αφοί Αποστόλου. Εκεί οι κ. Θοδωρής, Σπύρος και Δημήτρης μας υποδέχθηκαν. Οι ίδιοι είναι κάθε πρωί εκεί νωρίς και αφού συλλέξουν τις καλύτερες πρώτες ύλες φτιάχνουν τα καλύτερα γλυκά της πόλης.

Τους λέμε πως κάνουν την καλύτερη «Μελαχροινή» στην πόλη των Αθηνών και εκείνοι με μια φωνή αποκρίνονται πως είναι η μόνη «Μελαχροινή» της πρωτεύουσας. Κανείς άλλος δεν κάνει αυτό το γλυκό με αυτή την επιτυχία.

 

karidopita
Μελαχρινή -Το γλυκό που σαγηνεύει ουρανίσκους

 

 

Σπύρος Αποστόλου στο lykavitos.gr: Συνεχίζουμε να κρατάμε με αίσθημα ευθύνης την γαστρονομική παράδοση της οικογένειας

 

«Δεν είναι τυχαίο πως έρχονται από όλα τα μέρη του λεκανοπεδίου για αυτό το γλυκό», λέει στο lykavitos.gr ο κ. Σπύρος  Αποστόλου. «Εδώ σε εμάς έρχεται ο κόσμος για την μελαχρινή, γι’ αυτό και το μαγαζί λέγεται Αποστόλου-Μελαχρινή. Η μελαχρινή  είναι μια μορφή καρυδόπιτας με σαντιγί και αμύγδαλο. Και είναι η σπεσιαλιτέ μας. Είναι η αυθεντική και είναι η μοναδική γιατί είναι δικιά μας πατέντα, η συνταγή είναι από την γιαγιά μου και εμείς την συνεχίζουμε και φροντίζουμε να κρατάμε την παράδοση.  Το μαγαζί σαν επιχείρηση αρχική είναι από το 1933, όταν ο παππούς μου ο Θεόδωρος ξεκίνησε το γαλατάδικο. Τώρα σαν Αποστολού και αμιγώς ζαχαροπλαστείο είναι από το 1970».

 

Σε ανθρώπους που δεν αρέσουν τα σιροπιαστά η μελαχρινή αρέσει, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

 

«Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια ισορροπία σε ότι αφορά την γλυκάδα της. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο ο οποίος μας τιμά εδώ και δεκαετίες».

 

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ Ο.Ε.: Με όνομα γλυκό αλλά βαρύ σαν ιστορία

 

H επιχείρηση ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ Ο.Ε., συνεστήθη το 1997 από τους Δήμητρα, Σπύρο και Θοδωρή Αποστόλου με σκοπό να συνεχιστεί η απολύτως επιτυχημένη πορεία της οικογένειας στο χώρο της ζαχαροπλαστικής.

 

Η ιστορία ουσιαστικά ξεκινάει το 1933 όταν ο Θεόδωρος Κοντοθανάσης, πατέρας της Δήμητρας Αποστόλου, δημιουργεί την πρώτη επιχείρηση της οικογένειας, στον ίδιο χώρο περίπου με τη σημερινή επιχείρηση με έμφαση στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα και υλικά.

 

Η ύπαρξη αυθεντικών πρώτων υλών και κυρίως του γάλακτος και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον Θεόδωρο Κοντοθανάση, αφού και ο ίδιος ήταν παραγωγός γάλακτος, ώθησαν την επιχείρηση σε πολύ ψηλά για την εποχή επίπεδα.

Το 1973 η επιχείρηση περνάει στα χέρια του γαμπρού του, Παναγιώτη Αποστόλου, ο οποίος με ατμομηχανή το γαλακτομπούρεκο, την αναπτύσσει ακόμα περισσότερο και αρχίζει να αποκτά φήμη και πελατεία σε όλη την Αθήνα.

 

karidopita
 Πως φαίνεται στην βιτρίνα 

 

karidopita

 

Η συνταγή της γιαγιάς Μαρίκας

Παράλληλα, δημιουργεί ένα νέο γλυκό, την «Μελαχρινή», η οποία σιγά-σιγά εκτοπίζει το γαλακτομπούρεκο από την πρώτη θέση των πωλήσεων, λόγω της αυθεντικότητας των υλικών και της μοναδικότητας της συνταγής, αφού προέρχεται από τη γιαγιά, Μαρίκα Κοντοθανάση.

Το 1997, η επιχείρηση αλλάζει νομική μορφή και μετατρέπεται σε Ο.Ε. λόγω συνταξιοδότησης του Παναγιώτη Αποστόλου και κληροδοτείται στους ως άνω μετόχους της ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ Ο.Ε..

Η εξ' αυτών συνέχιση του ίδιου πολύ επιτυχημένου μοντέλου επιχειρηματικότητας, έχει ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση των πωλήσεων, τη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων και τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης.

Όλα αυτά οδηγούν το 2006 την εταιρεία στην κατοχύρωση της «Μελαχρινής» ως ΣΗΜΑ στο Υπουργείο Εμπορείου και ως μοναδικό αυθεντικό πλέον προϊόν, να επιβάλλει μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα, την καθιέρωση της εταιρείας στον κλάδο της Ζαχαροπλαστικής.

 

karidopita
Βάζοντας πάνω στην καρυδόπιτα την φρέσκια χτυπημένη σαντιγί

 

karidopita

 

karidopita

 

Σήμερα το 2022 το ζαχαροπλαστείο που δεσπόζει στα Άνω Πατήσια αποτελεί ορόσημο για τον κόσμο.

Άλλωστε εμπεριέχει ζαχαροπλαστικά μυστικά 3 γενεών ανθρώπων.

 

karidopita

 

karidopita

 

karidopita
Και φυσικά τα καρύδια...

 

karidopita

 

karidopita
Ακόμη και το τύλιγμα του κουτιού είναι τέχνη

 

karidopita

Διεύθυνση: Χαλκίδος 4
τηλέφωνο: 21 0251 5766

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...