Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Νηστίσιμο σάμαλι με ταχίνι (Συνταγή)

Ευ ζην

Ελευθερία Βασιλάκου, Σπάρτη Λακωνίας

ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
- 220 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- 35 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 220 γρ. ζάχαρη
- ½ κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
- ¼ του μικρού κουταλιού βανίλια (σε σκόνη)
- 750 ml σόδα (αναψυκτικό)
- 240 γρ. ταχίνι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 900 γρ. ζάχαρη, 600 ml νερό
- 15 ml χυμός λεμονιού, 15 γρ. ξύσμα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας, 15 ml λικέρ μαστίχας
- Αμύγδαλα χωρίς φλούδα (για τη διακόσμηση)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μεγάλη λεκανίτσα αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Προσθέτουμε έπειτα τη σόδα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ έως ότου δημιουργηθεί ένας σχετικά αραιός σε υφή χυλός. Κατόπιν, σε ταψάκι, απλώνουμε το ταχίνι και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα του σιμιγδαλιού. Αφήνουμε το γλυκό για δύο περίπου ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να πήξει. Με μαχαιράκι, χαράσσουμε την επιφάνεια του μείγματος σε κομμάτια και τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε ένα από αυτά. Ψήνουμε το χαλβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και μετά το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

2. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα, αφήνοντας το για 5 λεπτά και ανακατεύοντας με το κουζινικό σύρμα. Όταν θα έχει πήξει, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας, προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας, ανακατεύουμε και σιροπιάζουμε το κρύο σάμαλι. Αφήνουμε το γλυκό μερικές ώρες στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά (χωρίς την αναμονή)
Μερίδες: 14+

ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ βρίσκεται το 65ο ΤΕΥΧΟΣ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ) του ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ (1€) με 70 μοναδικές συνταγές γραμμένες απόκλειστικά από τους αναγνώστες του.
+ Αν θέλεις και εσύ να συμμετεχεις σ' αυτή τη τεράστια παρέα του ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ (1€) δεν έχεις παρά να μας στείλεις με email (steiletisintagisou@gmail.com) ή ταχυδρομικά (ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, Ισόγειο, Atrina A', Τ.Κ. 15121, Παράδεισος Αμαρουσίου Αττικής) συνταγές που φτιάχνεις στους φίλους, στην οικογένεια, στην/στον αγαπημένο σου!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;

Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέ...

Φόρτωση άρθρων...