Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Αυτός είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45

Ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε γυναίκες κάτω των 45 ετών με αφορμή τον Ιανουάριο που είναι ο μήνας ενημέρωσης για την νόσο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών. Έχει υπολογιστεί πως κάθε ώρα 3 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από μία ασθένεια που θα μπορούσε να έχει προληφθεί.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 25.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 250 από αυτές στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπάρχουν 600 νέα περιστατικά ετησίως.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θέλω να υπενθυμίσω σε όλες τις γυναίκες τα εξής:

Προληπτικές εξετάσεις

Δύο εξετάσεις βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή στον έγκαιρο εντοπισμό του. Οι δύο αυτές εξετάσεις γίνονται συνήθως ταυτοχρόνως.

· Το ΠΑΠ-τεστ (τεστ Παπανικολάου) μπορεί να εντοπίσει προκαρκινικούς παράγοντες, δηλαδή κυτταρικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες μπορεί να γίνουν καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Εάν υπάρχει τραχηλική δυσπλασία και διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο η ίαση αγγίζει το 100%. Η ευαισθησία του ΠΑΠ τεστ φθάνει το 65%. Ένα φυσιολογικό ΠΑΠ τεστ, δεν σημαίνει ότι η γυναίκα δεν κινδυνεύει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
· Η εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αναζητά τον ιό που μπορεί να προκαλέσει αυτές τις κυτταρικές αλλαγές. Υπάρχουν περισσότεροι από 170 διαφορετικοί τύποι HPV. Αυτοί κατατάσσονται σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, ανάλογα με τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δύο τύποι, οι 16 και 18 είναι υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Για να μάθει μία γυναίκα ποιους τύπους HPV έχει, μπορεί να κάνει μοριακό τεστ, το λεγόμενο HPV DNA test (PCR του HPV).

Εμβόλιο κατά του HPV

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων προστατεύει από τους τύπους HPV που προκαλούν συχνότερα καρκίνους του τραχήλου της μήτρας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα είδη καρκίνου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV συνιστάται σε προεφήβους ηλικίας 11 έως 12 ετών, αλλά μπορεί να γίνει από την ηλικία των 9 ετών.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV προλαμβάνει λοιμώξεις από τον HPV, αλλά δεν αντιμετωπίζει υπάρχουσες λοιμώξεις ή ασθένειες. Για αυτό τον λόγο συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο πριν από οποιαδήποτε έκθεση στον ιό (πριν ξεκινήσουν οι σεξουαλικές σχέσεις). Ο τακτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απαραίτητος,ακόμα κι αν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του HPV.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή στις γυναίκες με σεξουαλική δραστηριότητα και εκτιμάται ότι περίπου 75% των γυναικών θα μολυνθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Να θυμάστε ότι η πρόληψη μπορεί να σας σώσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στις χώρες με εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμούς, όπως η Αυστραλία, τα περιστατικά που συνδέονται με τον HPV έχουν ελαττωθεί κατά 90% και υπολογίζεται ότι στην επόμενη δεκαετία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα είναι μία σπάνια ασθένεια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...