Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο lykavitos.gr στα άδυτα του εργαστηρίου σοκολατοποιίας Regal Chocolate

Με το Πάσχα να απέχει μόνο λίγες εβδομάδες νονοί, γονείς και παππούδες ετοιμάζονται μαζί με τις λαμπάδες να πάρουν στα παιδιά και το καθιερωμένο Πασχαλινό αυγό. 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο lykavitos.gr βρέθηκε στα άδυτα ενός από τα λίγα εργαστήρια παραγωγής σοκολάτας στην Αθήνα, στο Regal Chocolate.

Εκεί μας υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης ο κ. Θέμης Μάργαρης ο οποίος μας μύησε στην τέχνη της σοκολατοποιίας. Μας είπε για ποιο λόγο θα δούμε τα σοκολατένια αυγά ακριβότερα φέτος, ενώ τόνισε πως η σοκολάτα δεν είναι ένα απλό γλύκισμα αλλά κάτι πολύ ξεχωριστό.

Θέμης Μάργαρης: Η σοκολάτα είναι πολύ ξεχωριστή και ευεργετική

«Δεκαεφτά χρόνια ασχολούμαι με την σοκολατοποιία. Φέτος οι σοκολάτες είναι πιο ακριβές επειδή επικρατεί ξηρασία στις περιοχές όπου παράγεται το κακάο. Αυτό μας επηρεάζει και στην Ελλάδα γιατί το κακάο είναι προϊόν εισαγωγής.Η σοκολάτα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ζαχαροπλαστική, είναι ευεργετική, βοηθάει στην ψυχολογία του κόσμου και είναι ξεχωριστό γλύκισμα», λέει χαρακτηριστικά στο  lykavitos.gr ο κ. Θέμης Μάργαρης.

Η αρχή του σοκαλατένιου αυγού

Ο  γνωστός παραγωγός σοκολάτας John Cadbury άρχισε να λιώνει τη σοκολάτα, να τη ρίχνει μέσα σε καλούπια και να παρουσιάζει το σχέδιο που επιθυμεί. Σταδιακά, η διαδικασία εξελίχθηκε και το πρώτο σοκολατένιο αυγό κυκλοφόρησε το 1873. Με την πάροδο των ετών, τα αυγά με σοκολάτα ξεκίνησαν να στολίζονται με διάφορα μοτίβα.

Και αφού η αρχή είχε ήδη γίνει, ζαχαροπλάστες από την Ολλανδία, τη Γαλλία, Αγγλία και τη Γερμανία ξεκίνησαν να επενδύουν στο εξωτερικό φινίρισμα και να το τελειοποιούν συνεχώς, καταλήγοντας σε όλο και πιο ιδιαίτερα φινιρίσματα. Η καλλιτεχνική υπόσταση των σοκολατένιων άρχισε να διευρύνεται με την πάροδο των ετών. Επιρροές από τη βικτωριανή εποχή εμπλούτισαν τα σχέδια, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται και άλλα Πασχαλινά καλούπια, κυρίως ζώα, όπως λαγοί, πάπιες και κόκορες.

 

pasxa

 

Το 1830 στην Ελλάδα το πρώτο σοκολατένιο αυγό 

Η Ελλάδα, μετά το 1830, ξεκίνησε να εισάγει πολλές ευρωπαϊκές συνήθειες στην κουλτούρα της. Σταδιακά, τα ζαχαροπλαστεία ξεκίνησαν να διαθέτουν στο κοινό τους αυγά από σοκολάτα σε διάφορα μεγέθη που συχνά περιείχαν και διάφορες εκπλήξεις. Η ποικιλία στα σοκολατένια πασχαλινά αυγά διαμορφωνόταν χρόνο με το χρόνο ανάλογα με τις τάσεις της εποχής.

 

Το 2024 έχει αυξηθεί κατά 129% η τιμή του κακάο

Στα πρόθυρα της απόγνωσης βρίσκονται οι απανταχού ζαχαροπλάστες, καθώς οι τιμές του κακάο έχουν πλέον απογειωθεί.  Και αυτό διότι σημειώνεται το μεγαλύτερο  έλλειμμα εφοδιασμού κακάο των τελευταίων δεκαετιών, με τους αγρότες στη Δυτική Αφρική να παλεύουν ενάντια στις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες των δέντρων τους.

 

avgo

 

Υπερδιπλασιασμός του κόστους

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο για παράδοση Μαΐου εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 10.080 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στις 26 Μαρτίου 2024, ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος μιας εκ των βασικών πρώτων υλών για πολλά γλυκά. Το κακάο μάλιστα έχει υπερδιπλασιαστεί σε κόστος από τον περασμένο χρόνο, ενώ μόνο το 2024 έχει αυξηθεί κατά 129%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έχει μια στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου για τη διαχείριση της αστάθειας των τιμών. Στο ίδιο μήκος και η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι η βιομηχανία συνεργάζεται με τους λιανοπωλητές για να «διαχειριστεί το κόστος» και να διατηρήσει τη σοκολάτα προσιτή για τους καταναλωτές.

Αν και οι μεγάλες εταιρείες σοκολάτας ήταν καλά αντισταθμισμένες πέρυσι και δεν χρειάστηκε να μετακυλίσουν αμέσως τις υψηλές τιμές στους καταναλωτές, η βιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της στην προσπάθεια να απορροφήσει το κόστος, δήλωσε στο CNBC ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank. Ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο έλλειμμα εφοδιασμού σε κακάο εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια και οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να βλέπουν τις συνέπειες στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025, είπε ο Joules. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο έχει προβλέψει έλλειμμα εφοδιασμού 374.000 τόνων για τη σεζόν 2023-24, αύξηση 405% από έλλειμμα 74.000 τόνων την προηγούμενη σεζόν. «Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει», είπε ο Joules. Οι τιμές του κακάο πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα συστημικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, είπε.

 

pasxa

 

avgo

 

pasxa

 

pasxa

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...