Παρασκευή
19 Δεκεμβρίου 2025

Οι 5 λόγοι για να προσθέσουμε blueberries στη διατροφή μας

Ευ ζην

Τα blueberries ή μπλε μύρτιλα, θεωρούνται ένα από τα θεμέλια της μακροζωίας. Αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από την γήρανση και τις ασθένειες.

Τα μύρτιλα είναι τέλεια για σνακ και μπορείτε να τα απολαύσετε με τους διάφορους τρόπους. Απλά πάρτε μερικά φρέσκα μύρτιλα και φάτε τα ως σνακ. Είναι νόστιμα, γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Προσθέστε μύρτιλα στο πρωινό σας μούσλι ή στα δημητριακά για ένα νόστιμο και υγιεινό σνάκ. Ρίξτε μύρτιλα πάνω σε μια μερίδα γιαούρτι για ένα γευστικό σνακ που συνδυάζει τη φρεσκάδα του γιαουρτιού με τη γλυκιά οξύτητα των μυρτιλών. Τα μπλε μύρτιλα ενισχύουν τη μακροζωία, σύμφωνα με τους ερευνητές υγείας. 

Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. 

Ενδυναμώνουν τα κύτταρα

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μυρτιλών βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. 

Βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών

Οι ανθοκυανίνες στα μύρτιλα έχουν θετική επίδραση στη μυϊκή ανάκαμψη. Αποτελούν μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών που χαρίζουν τον κόκκινο, μπλε και μωβ χρωματισμό σε πολλά είδη μούρων, καθώς και σε άλλα φρούτα, λαχανικά και λουλούδια. Ως πολυφαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. 

Μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων, πράγμα που αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και την εκδήλωση εγκεφαλικών, πνευμονικής εμβολής, περιφερειακής αγγειακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Αυξάνουν τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερίνης (HDL) και εμποδίζουν την οξείδωση της ‘κακής’ χοληστερίνης (LDL). 

Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση. Ρυθμίζουν τα ένζυμα μειώνοντας τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και είναι προάγουν άλλες ασθένειες. Τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες περιέχουν εκατοντάδες χιλιογραμμάρια ανθοκυανινών ανά 100 γραμμάρια.

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι ανθοκυανίνες βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση και την αγγειακή λειτουργία. 

Μειώνουν τη φλεγμονή

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μυρτιλών βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. 



 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βιταμίνη C: Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα

Ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η βιταμίνη C. Παράλληλα, η βιταμίνη C υποστηρίζει την επ...

Γιατρός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει εφτά τροφές που βοηθούν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους

Επτά φυσικές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, το οποίο συνδέεται με σοβαρές παθήσεις. Αυτές τις τροφές αποκαλύπτει ο Dr. Saurabh Sethi, διακεκριμένος γ...

Φόρτωση άρθρων...