Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Phubbing: H “πανδημία” που καταστρέφει τις σχέσεις μας

Ευ ζην
Tags: Phubbing

Το Phubbing είναι η συμπεριφορά του να αγνοείς κάποιον προτιμώντας να ασχοληθείς με το κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή. Η έννοια και ο όρος “Phubbing”, δηλαδή «phone» και «snubbing», προέκυψε καθώς η χρήση κινητού τηλεφώνου έγινε όλο και πιο συνηθισμένη.

ττ

Η τεχνολογία μπορεί να μάς “συνδέει”, αλλά μπορεί επίσης να μάς απομακρύνει από τους άλλους όταν τρελαινόμαστε υπερβολικά με το κινητό μας. Το “Phubbing” αναδεικνύει την επίδραση που μπορούν να έχουν οι κινητές συσκευές στην επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις, όταν οι προτεραιότητες δεν είναι σωστά προσδιορισμένες.

Αιτίες του Phubbing
Υπάρχουν αρκετοί βασικοί λόγοι που το Phubbing έχει γίνει τόσο συνηθισμένο στις σχέσεις σήμερα:

Εθισμός στο τηλέφωνο – Η εθιστική φύση των smartphones καθιστά πολύ δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να αφήσουν τις συσκευές τους κάτω, ακόμη και όταν περνούν ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό τους. Οι συνεχείς ειδοποιήσεις και το άπειρο περιεχόμενο μπορούν να κάνουν πολλούς να μην μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία να ελέγξουν το τηλέφωνό τους.

Πλήξη – Σε οποιαδήποτε μακροχρόνια σχέση, μπορεί να υπάρχουν στιγμές όπου ένας σύντροφος χάνει το ενδιαφέρον του για τη συζήτηση. Το Phubbing επιτρέπει σε αυτό το άτομο να ξεφύγει εύκολα από την κατάσταση και να διασκεδάσει με το τηλέφωνό του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κάνει τον άλλο σύντροφο να αισθάνεται πληγωμένος και αγνοημένος.

Αποφυγή οικειότητας – Για μερικούς, το Phubbing είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσουν απόσταση και να αποφύγουν την ουσιαστική αλληλεπίδραση με τον σύντροφό τους. Η συνεχής παραμονή, το “κόλλημα” με το τηλέφωνό του, εμποδίζει την ανάπτυξη οικειότητας στη σχέση.

Κοινωνικό άγχος – Μερικοί μπορεί να κάνουν καταναγκαστικά «snubbing», καθώς αισθάνονται ασφαλέστεροι από το να συμμετέχουν σε μια συζήτηση αγνοώντας τους άλλους, δείχνοντας απασχολημένοι με κάτι.
Έλλειψη ορίων – Πολλές σχέσεις σήμερα στερούνται σαφών ορίων γύρω από τη χρήση του τηλεφώνου. Χωρίς κανόνες, γίνεται εύκολο για το Phubbing να παρεισφρήσει και να γίνει αυτό ο κανόνας.

1

Επιδράσεις του Phubbing

Το Phubbing μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις. Όταν ένας σύντροφος δίνει συνεχώς μεγαλύτερη προσοχή στο τηλέφωνό του από το άτομο με το οποίο είναι μαζί, προκαλεί σημαντικά προβλήματα:

  • Βλάπτει την οικειότητα και τη σύνδεση
  • Προκαλεί αισθήματα παραμέλησης
  • Δημιουργεί συγκρούσεις
  • Αυξάνει το στρες και το άγχος
  • Μειώνει την ικανοποίηση από τη σχέση
  • Οδηγεί σε συναισθηματική αποστασιοποίηση

Εν ολίγοις, το Phubbing έχει τη δύναμη να γκρεμίσει σιγά-σιγά ακόμη και τις ισχυρότερες σχέσεις, καταστρέφοντας την οικειότητα, την εμπιστοσύνη και τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των συντρόφων. Ο καθορισμός σαφών ορίων είναι το κλειδί για την αποτροπή της διάβρωσης των σχέσεων από την τεχνολογία.

Πώς να σταματήσετε το Phubbing

Το Phubbing αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα στις σχέσεις, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τις συμπεριφορές Phubbing. Ιδού μερικές συμβουλές:
Ελέγξτε τη χρήση του κινητού σας. Παρατηρήστε πότε, πόσο συχνά και για ποιο λόγο κοιτάτε το τηλέφωνό σας. Η αυτοπαρατήρηση μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποιες συνήθειες θέλετε να αλλάξετε.
Ορίστε όρια. Καθορίστε χρονικά διαστήματα ή χώρους χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κατά τη διάρκεια του φαγητού ή 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Συμφωνήστε σε αυτά με τον/την σύντροφό σας.
Απομακρύνετε τις κακές…επιρροές. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις από μη αναγκαίες εφαρμογές και βάλτε το τηλέφωνό σας σε αθόρυβη λειτουργία, ώστε να μην αποσπάστε την προσοχή σας άσκοπα.

Πηγη: viorama.gr 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...