Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Πώς η κακή στάση σώματος επηρεάζει τη μνήμη

Ευ ζην

Μία απροσδόκητη επίπτωση στη μνήμη έχει η κακή στάση σώματος. Εάν γέρνετε τους ώμους σας μπροστά, σκύβετε πάνω από το γραφείο σας καθώς πληκτρολογείτε στον υπολογιστή σας μπορεί να ασκείται μεγάλη πίεση στους γοφούς, τον λαιμό και το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Αυτή είναι μια «συνταγή» για να έχετε έντονη δυσφορία. Ωστόσο η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καούρα, ακράτειας ή δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την μνήμη και τους τύπους αναμνήσεων που ανακαλούμε.
Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Biofeedback, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της στάσης του σώματος και της ανάκλησης θετικών ή αρνητικών αναμνήσεων. Οι θετικές αναμνήσεις προσδιορίστηκαν ως εκείνες που σχετίζονται με συναισθήματα ενδυνάμωσης ή αισιοδοξίας. Οι αρνητικές αναμνήσεις περιελάμβαναν συναισθήματα αδυναμίας, απελπισίας ή ήττας.

Πάνω από 200 φοιτητές έλαβαν οδηγίες να κάθονται είτε σε ξαπλωμένη είτε σε όρθια θέση, ενώ δημιουργούσαν αρνητικές αναμνήσεις ακολουθούμενες από θετικές αναμνήσεις πριν αλλάξουν θέση και επαναλάβουν την άσκηση ανάκλησης των αναμνήσεων.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι θετικές αναμνήσεις έρχονταν πιο εύκολα στους συμμετέχοντες όταν κάθονταν σε όρθια θέση. Το 86% των φοιτητών είπε ότι οι αρνητικές αναμνήσεις ήταν πιο εύκολα προσβάσιμες όταν κάθονταν ξαπλωμένοι.

Ένα άτομο που είναι κουρασμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι πιο πιθανό να επικεντρωθεί σε αρνητικές αναμνήσεις. 

Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σωστή στάση του σώματος και η υποστήριξη ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Montare Behavioral Health, εξήγησαν ότι όταν καμπουριάζουμε παραδοσιακά ερμηνεύεται ως μία στάση για κάποιον που βιώνει ήττα, υποταγή.

Αυτή η ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τις σκέψεις μας φέρνοντας στην επιφάνεια αρνητικά συναισθήματα και δυσάρεστες αναμνήσεις.

Αντίθετα, η όρθια στάση του σώματος θεωρείται μία στάση που δείχνει δυναμισμό. Χρησιμοποιείται συχνά στην γιόγκα για να αυξήσει τα συναισθήματα αυτοπεποίθησης και εσωτερικής δύναμης ενός ατόμου.

Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience, πάνω από το 65% των παιδιών στην Κίνα έχουν κακή στάση του σώματος. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διατήρηση της σωστής στάσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και να μας επιτρέψει να βιώσουμε περισσότερες θετικές αναμνήσεις.

Ακόμα και αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας καθισμένοι, υπάρχουν συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να διατηρήσετε το σώμα σας ευθυγραμμισμένο και όρθιο.

Όταν κάθεστε σε μια καρέκλα γραφείου, βεβαιωθείτε ότι είναι ρυθμισμένη σε ύψος που επιτρέπει στα δύο πόδια να κάθονται επίπεδα στο έδαφος, συμβουλεύει η Mayo Clinic. Η καρέκλα δεν πρέπει να είναι τόσο χαμηλά ώστε τα γόνατά σας να βρίσκονται ψηλότερα από τους γοφούς σας. Αφήστε λίγο χώρο ανάμεσα στο μπροστινό μέρος της καρέκλας σας και το πίσω μέρος των γονάτων σας.

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας στηρίζεται είτε από την ίδια την καρέκλα είτε τοποθετώντας ένα οσφυϊκό μαξιλάρι στο κάτω μέρος της πλάτης σας.

Θα πρέπει να κρατήσετε την οθόνη του υπολογιστή σας στο ύψος των ματιών, να χαλαρώσετε τους ώμους σας και να ευθυγραμμίσετε το κεφάλι και τον λαιμό σας στο κέντρο του σώματός σας. 

Ακόμα, όταν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο, κρατήστε τα χέρια σας παράλληλα με το πάτωμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά

Ας είμαστε ειλικρινείς το να βιώσει κανείς μια γευστική εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε αναζητώντας έναν προορισμό, ένα ...

Φόρτωση άρθρων...