Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Πόζαρ: Όταν η φύση ξεπερνά τη φαντασία

Ευ ζην

Σε απόσταση 13 χλμ. Από την έδρα του Δήμου, την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, έκταση 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου , ή Λουτρά Πόζαρ όπως είναι ευρέος γνωστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ» που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά».

Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βραχώδες βουνό και μέσα ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρού καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 - 390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν έναν προορισμό που συνδυάζει αρμονικά δύο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης : Λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες

 

 

pozar

 

pozar

 

 

Υγεία και ευεξία

Με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της ζωτικότητας που προσφέρει το νερό, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών είναι οργανωμένες σε μια λουτρόπολη που λειτουργεί όλο το χρόνο. Πρόκειται για έναν οικείο χώρο που μπορεί να προσφέρει στο σώμα υγεία και ευεξία. 

Οι πηγές με θεραπευτικό και ιαματικό νερό, αποτελούν ένα προορισμό για τους επισκέπτες, χειμώνα και καλοκαίρι.

Η λουτρόπολη έχει λάβει αδειοδότηση για την λειτουργία της από το Υπουργείο Τουρισμού και από το 2019 αποτελεί επισήμως πιστοποιημένη Μονάδα Ιαματικής Θεραπείας. Όπως αναφέρει στο lykavitos.gr ο Γιώργος Μπαϊράμης, υπεύθυνος επικοινωνίας των λουτρών, το Πόζαρ αποτελεί ένα τουριστικό μέρος τεσσάρων εποχών και πολλοί είναι εκείνοι που το επισκέπτονται και αφήνουν τις παραλίες.

«Στη λουτρόπολη ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο είτε στο κρύο, είτε στο ζεστό νερό. Είναι ένα τουριστικό μέρος τεσσάρων εποχών, έχουμε ξεσηκώσει τον κόσμο που αφήνει τις παραλίες και έρχεται στα λουτρά, έχουμε και πολύ νέο κόσμο. Είμαστε ένας φθηνός προορισμός, καθώς έχουμε προσπαθήσει και έχουμε κρατήσει τις τιμές και ο κόσμος το εκτιμά αυτό, και έχει αγκαλιάσει το Πόζαρ».

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το τοπίο, αλλά και τη δροσιά στην περιοχή, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, ενώ τα νερά δεν είναι μόνο για ιαματικούς λόγους, αλλά προσφέρουν και ευεξία, χαλάρωση.
 

 

pozar

 

 

pozar

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;

Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέ...

Φόρτωση άρθρων...