Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο

Ευ ζην

Περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι αβοκάντο καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Πολλά έχουν γραφτεί για τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη του αβοκάντο και την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Κ και Β. 

Όμως, δεν έχουν αναφερθεί πολλά για τις αλλεργικές αντιδράσεις, τη δυσπεψία ή τις δυσμενείς αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα, που μπορεί να προκαλέσει.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το αβοκάντο μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας και αξίζει να τους λάβετε υπόψη κατά τον προγραμματισμό των γευμάτων σας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές αντενδείξεις. Εάν υποφέρετε από δυσπεψία, έχετε τροφικές αλλεργίες ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα.

Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο

  • Άτομα που είναι ευαίσθητα στο λατέξ
  • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά ή αντιθρομβωτικά 

Άτομα που είναι ευαίσθητα στο λατέξ

Εάν έχετε διαγνωστεί ως ευαίσθητος στο λάτεξ, θα πρέπει να αποκλείσετε το αβοκάντο από τη διατροφή σας μέχρι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το αβοκάντο, όπως οι μπανάνες και τα ακτινίδια, περιέχει ορισμένες πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Αυτό οφείλεται σε μια αντίδραση που ονομάζεται «σύνδρομο λατέξ-φρούτου». Τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στα φρούτα μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να είναι δομικά παρόμοια με τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται σε υλικά στα οποία είστε αλλεργικοί. Το σώμα σας ξέρει ήδη πώς να αντιδρά σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο λάτεξ. Όταν τρώτε αβοκάντο, μπορεί να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο και να το θεωρήσει ως απειλή.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα αβοκάντο περιέχουν ένα είδος υδατανθράκων, που αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι δύσκολο να το χωνέψουν άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφώνται σωστά κατά τη διάρκεια της πέψης θα ζυμωθούν στα έντερα και θα προκαλέσουν ορισμένα ανεπιθύμητα προβλήματα.

Έτσι μπορεί να προκληθούν αέρια, φούσκωμα, πόνους στο στομάχι, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Εάν παρατηρήσετε τέτοια προβλήματα με το έντερο, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τις αντιδράσεις σας στην τροφή που καταναλώνετε. Φυσικά όταν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γαστρολόγο και να περιορίσετε τις τροφές που προκαλούν πεπτικά προβλήματα.

Άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά ή αντιθρομβωτικά

Το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ που παίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες πήξης του αίματος. Οι απότομες αυξομειώσεις της βιταμίνης – για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αβοκάντο- μπορεί να αλλοιώσουν την επίδραση ορισμένων αντιπηκτικών φαρμάκων.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιπηκτικά λειτουργούν αντίθετα από την βιταμίνη Κ μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι θα χρειαστεί να έχετε μια σταθερή ποσότητα βιταμίνης Κ στην διατροφή σας σε καθημερινή βάση ή να την περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη λήψη των φαρμάκων. Αν αγαπάτε τα αβοκάντο ή άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ και δεν θέλετε να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...