Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Ύπνος: Τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες

Ευ ζην

Επιστήμονες που διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ διατροφής, προβλημάτων ύπνου και πολιτισμικών πεποιθήσεων σχετικά με τη διατροφή και τον ύπνο, διαπίστωσαν ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες το βράδυ οδηγούν σε καλύτερο ύπνο και ευχάριστα όνειρα. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με εφιάλτες. 

Αυτό θεωρούν ότι οφείλεται στη δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία προκαλεί πεπτικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας. Ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.000 φοιτητές σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και οποιαδήποτε αντιληπτή σχέση μεταξύ των δύο και βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των άσχημων ονείρων και της δυσανεξίας στη λακτόζη, πιθανότατα επειδή το φούσκωμα ή ο πόνος στο στομάχι κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζουν τα όνειρα που βλέπουν οι άνθρωποι όταν κοιμούνται.

«Οι εφιάλτες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη δυσανεξία στη λακτόζη και άλλες τροφικές διαταραχές», είπε ο Dr. Tore Nielsen του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου στο Frontiers in Psychology. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε όσους αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ευαισθησίες σε τροφές θα μπορούσε να ανακουφίσει τους εφιάλτες. Θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι τόσο συχνά κατηγορούν τα γαλακτοκομικά για κακά όνειρα».

Τι έδειξε έρευνα για τους εφιάλτες

Αν και οι λαϊκές πεποιθήσεις υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι αυτό που τρώτε επηρεάζει τον τρόπο που κοιμάστε, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για να το αποδείξουν ή να το αντικρούσουν. Για να λάβουν απαντήσεις, οι ερευνητές μελέτησαν 1.082 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο MacEwan. Ρώτησαν για τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου, τα όνειρα και τους εφιάλτες και οποιαδήποτε αντιληπτή σχέση μεταξύ διαφορετικών ειδών ονείρων και διαφορετικών τροφών.

Επίσης ρώτησαν για την ψυχική και σωματική υγεία των συμμετεχόντων και τη σχέση τους με το φαγητό. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν τακτικούς εφιάλτες. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους και να αναφέρουν κακό ύπνο και εφιάλτες, και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν τροφική δυσανεξία ή αλλεργία. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η καθυστερημένη βραδινή κατανάλωση φαγητού ή συγκεκριμένες τροφές επηρέαζαν τον ύπνο τους.

Περίπου το 25% πίστευαν ότι συγκεκριμένες τροφές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον ύπνο τους. Οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερο υγιεινά ήταν πιο πιθανό να έχουν άσχημα όνειρα και λιγότερο πιθανό να θυμούνται τα όνειρα.

«Μας ρωτούν συχνά αν το φαγητό επηρεάζει τα όνειρα», είπε ο Nielsen και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε κάποιες απαντήσεις».

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο και τα όνειρά μας

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που απέδωσαν τον κακό ύπνο στο φαγητό, πίστευαν ότι τα γλυκά, τα πικάντικα φαγητά ή τα γαλακτοκομικά ήταν οι υπεύθυνοι. 

Μόνο ένα σχετικά μικρό ποσοστό – το 5,5% των ερωτηθέντων – θεώρησε ότι αυτό που έτρωγαν επηρέαζε τον τόνο των ονείρων τους, αλλά πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δήλωσαν ότι πίστευαν πως τα γλυκά ή τα γαλακτοκομικά έκαναν τα όνειρά τους πιο ενοχλητικά ή περίεργα.

Όταν οι συγγραφείς συνέκριναν αναφορές δυσανεξιών σε τροφές με αναφορές για άσχημα όνειρα και κακή ποιότητα ύπνου, διαπίστωσαν ότι η δυσανεξία στη λακτόζη σχετίζεται με γαστρεντερικά προβλήματα, εφιάλτες και κακή ποιότητα ύπνου. Είναι πιθανό η κατανάλωση γαλακτοκομικών να ενεργοποιεί γαστρεντερικές διαταραχές και η προκύπτουσα δυσφορία να επηρεάζει τα όνειρα των ανθρώπων και την ποιότητα της ανάπαυσής τους.

«Οι εφιάλτες είναι χειρότεροι για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη που υποφέρουν από σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα και των οποίων ο ύπνος διαταράσσεται», είπε ο Nielsen. «Αυτό είναι λογικό, γιατί γνωρίζουμε ότι άλλες σωματικές αισθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το όνειρο. Οι εφιάλτες μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί, ειδικά αν συμβαίνουν συχνά, επειδή τείνουν να διαταράσσουν τον ύπνο των ανθρώπων. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπεριφορές αποφυγής του ύπνου. Και τα δύο συμπτώματα μπορούν να σας στερήσουν τον ξεκούραστο ύπνο».

Εκτός από την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της δυσανεξίας στη λακτόζη και των άσχημων ονείρων, δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί η σχέση μεταξύ ύπνου και διατροφής. Είναι πιθανό οι άνθρωποι να κοιμούνται λιγότερο καλά επειδή τρώνε ανθυγιεινά, αλλά είναι επίσης πιθανό να μην τρώνε καλά επειδή δεν κοιμούνται καλά ή κάποιος άλλος παράγοντας να επηρεάζει τόσο τον ύπνο όσο και τη διατροφή. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των συνδέσεων και τον εντοπισμό των υποκείμενων μηχανισμών.

«Πρέπει να μελετήσουμε περισσότερους ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες για να διαπιστώσουμε αν τα αποτελέσματά μας είναι πραγματικά γενικεύσιμα στον ευρύτερο πληθυσμό», ανέφερε ο Nielsen. 

«Απαιτούνται επίσης πειραματικές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να ανιχνεύσουν τις επιπτώσεις συγκεκριμένων τροφών στα όνειρα. Θα θέλαμε να διεξάγουμε μια μελέτη στην οποία ζητάμε από τους ανθρώπους να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με κάποια ελεγχόμενη τροφή πριν τον ύπνο για να δούμε αν αυτό αλλάζει τον ύπνο ή τα όνειρά τους», πρόσθεσε ο Nielsen.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παιδικός καρκίνος: Ελπίδα για θεραπεία επιθετικών όγκων – Δύο Έλληνες πίσω από την πρωτοποριακή μέθοδο

Ακρίβεια στη θεραπεία των πιο δύσκολων εγκεφαλικών όγκων σε παιδιά υπόσχεται μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζουν δύο έλληνες επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Columbia. Πρόκειτ...

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αιτία της άνοιας – Εμφανίζεται δεκαετίες πριν τα συμπτώματα

Οι ρίζες της γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή μπορεί να ξεκινούν από την παιδική ηλικία, υποδεικνύει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμπειρία της παιδικής μοναξ...

Ψαλτοπούλου για γρίπη: Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης

Για την πορεία της γρίπης, την εμφάνιση του νέου στελέχους Κ, τον κορωνοϊό, αλλά και την εικόνα των εμβολιασμών μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στ...

Φόρτωση άρθρων...