Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός «δημάρχου» 6.800 ετών (Photos)

Tον τάφο ενός «δημάρχου» 6.800 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι. Ο πλούτος των κτερισμάτων υποδηλώνει ότι το άτομο που ετάφη στο σημείο ήταν πρόσωπο υψηλού κύρους — πιθανώς οπλαρχηγός της Εποχής του Λίθου.

Πριν από περίπου 6.800 χρόνια, ένας «δήμαρχος» θάφτηκε με πληθώρα πολύτιμων αντικειμένων και τροφίμων, όπως ένα δόντι αγριογούρουνου που ήταν κομμένο στη μέση, σύμφωνα με αρχαιολόγους οι οποίοι ανακάλυψαν τη σπάνια ταφή στη νότια Γερμανία.

Τα λείψανα του δημάρχου βρέθηκαν κοντά στη Βαυαρική πόλη Άιχεντορφ, κοντά στο Μόναχο και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας. 

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Ντίνγκολφινγκ-Λαντάου της Βαυαρίας, η ανακάλυψη έλαβε χώρα την προηγούμενη βδομάδα από περιφερειακούς αρχαιολόγους οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο χωριό Εξίνγκ, περίπου 1,6 χιλιόμετρα προς τα δυτικά.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα σε μικρό αλλά «ζωτικής σημασίας» νησί.

Γιατί ο τάφος ανήκει σε άτομο με υψηλό κοινωνικό status

Το άτομο που βρέθηκε στον τάφο είχε θαφτεί με φαγητό και ποτό για τη μετά θάνατον ζωή, χρωστικές για βαφή σώματος, μια πέτρινη αξίνα και ένα πέτρινο τσεκούρι, καθώς και το δόντι του χοίρου χωρισμένο στα δύο. Τα πλούσια κτερίσματα υποδεικνύουν ότι το άτομο που ετάφη ήταν υψηλού κοινωνικού στάτους, πιθανώς ηλικιωμένος ή αρχηγός και οι αρχαιολόγοι τον αποκαλούν «δήμαρχο».

Η έρευνα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την ηλικία του ατόμου όταν πέθανε, ή αν ήταν άνδρας ή γυναίκα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός «δημάρχου» 6.800 ετών

Πλούσιος τάφος

Ο αρχαιολόγος της περιοχής Florian Eibl, δήλωσε στο Γερμανικό Der Spiegel ότι ήταν ασυνήθιστο να βρίσκεις ανθρώπινα λείψανα σε τάφο από εκείνη την εποχή και σε αυτόν τον τόπο, καθώς έχουν διασωθεί ελάχιστοι Νεολιθικοί σκελετοί.

Ακόμα, ανέφερε ο αρχαιολόγος, τα ευρήματα μαρτυρούν ένα άτομο με ειδική θέση στην κοινότητα, το οποίο πιθανότατα ήταν και μεγαλύτερης ηλικίας, έχοντας αποκτήσει τον πλούτο και την κοινωνική του θέση μέσα από την προσπάθειά του και όχι κληρονομώντας τα.

Τα δύο τμήματα του δοντιού του χοίρου πιθανότατα αποτελούσαν κάποτε ένα δοχείο που περιείχε λεπίδα από πυρόλιθο και εργαλεία για την πρόκληση φωτιάς – σύμβολο κύρους εκείνη την εποχή, καθώς το κυνήγι αγριόχοιρων ήταν επικίνδυνο, εξήγησε ο αρχαιολόγος.

Το άτομο στον τάφο είχε ταφεί σε καθιστή θέση και πολλά αγγεία είχαν τοποθετηθεί γύρω από το κεφάλι του — αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό τι περιείχαν αρχικά.

Ένα δοχείο που βρέθηκε μπροστά στο πρόσωπο του σκελετού ήταν πιθανώς το προσωπικό του κύπελλο, ενώ στον τάφο τοποθετήθηκαν και πέτρινες λεπίδες.

Οι ανασκαφές στο Βαρβαρικό χωριό Exing αποκάλυψαν αρκετές τοποθεσίες που χρονολογούνται από τη Μεσολιθική περίοδο έως την Εποχή του Χαλκού.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός «δημάρχου» 6.800 ετών

Η αρχαιολογική θέση

Αρχαιολόγοι από την περιφερειακή κυβέρνηση εργάζονται για ανασκαφές στην Exing από το 2023, πριν από την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Τα θεαματικά ευρήματα από το Έξινγκ καλύπτουν περίπου 7.000 χρόνια, από τη Νεολιθική μέχρι την Εποχή του Χαλκού και του Χαλκού, συμπεριλαμβανομένων κομματιών χρυσών κοσμημάτων.

Ο Έιμπελ ανέφερε ότι η περιοχή ήταν σημαντική κατά τη Νεολιθική περίοδο για τους πλούσιους οικισμούς της, όπως το Köthingeichendorf, το οποίο ήταν σημαντικό κέντρο της Ευρώπης την εποχή εκείνη.

Ο σκελετός του «δημάρχου» θα εξεταστεί επί τόπου από ανθρωπολόγο και θα ληφθούν φωτογραφίες για την παραγωγή ενός ακριβούς τρισδιάστατου μοντέλου. Η τεχνική, γνωστή ως φωτογραμμετρία, περιλαμβάνει τη συρραφή πολλών ψηφιακών εικόνων μαζί για τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε τυχαία αρχαίος οικισμός σε εργοτάξιο για κατασκευή κατοικιών (Photos)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίπου 19.000 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική Μεσολιθική εποχή έως τους πρώιμους αγγλοσαξονικούς χρόνους. Η ανακάλυψη έγινε ...

Φόρτωση άρθρων...