Κυριακή
16 Ιουνίου 2024

Αυτά είναι τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στο Επικρατείας (λίστα)

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η στελέχωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδας. Στόχος τουλάχιστον ένας στους τρεις υποψηφίους να είναι κάτω των 40 ετών.

Σε τροχιά «άτυπης» προεκλογικής περιόδου μπαίνει σιγά - σιγά και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς οι κάλπες αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια 

Η  διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι σε πλήρη εξέλιξη με την αρμόδια επιτροπή της οποίας ηγείται ο Βαγγέλης Αργύρης να έχει ολοκληρώσει ήδη έναν μεγάλο όγκο δουλειάς, μετά από κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους βουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται η πρόθεση να έχουν κλείσει οι «πράσινες» λίστες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο για την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στα μέσα του ίδιου μήνα για να τις εγκρίνει. 

Στα ψηφοδέλτια θα επιχειρηθεί ισχυρή δόση ανανέωσης που θα ξεπερνά το 50%, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ηλικιακές κατηγορίες, ενώ στόχος είναι ένας στους τρεις υποψηφίους να είναι νέοι κάτω των 40 ετών. 

Εκτός από την ανανέωση, έντονο θα είναι στα ψηφοδέλτια και το «άρωμα» γυναίκας σε αντίθεση με τις πιο παλιές εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως η πολυπόθητη ανανέωση του χώρου θα γίνει και με την απαραίτητη θηλυκή παρουσία. 

Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις, ενώ όσον αφορά τα βαριά ονόματα ή ακόμα και αυτά που θα είναι στις πρώτες θέσεις και εκλόγιμες του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τα χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, σε πολλούς νομούς φαίνεται να διαμορφώνεται ένα άκρως ενδιαφέρον «µωσαϊκό» πιθανών υποψήφιων, ενώ τη μάχη των εκλογών θα δώσουν όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, που είναι οι μόνοι που έχουν αυτή τη στιγμή επισήμως το χρίσμα. 

Στο σημερινό φύλλο θα σας παρουσιάσουμε τα πρώτα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» για μια θέση στα ψηφοδέλτια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

ΑΘΗΝΑ
Παλιά και νέα γενιά στις επάλξεις

Σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου παρατηρείται μεγάλος «συνωστισμός» κορυφαίων στελεχών που διεκδικούν την παραμονή τους ή την είσοδό τους στη Βουλή.

Στην Α΄ Αθηνών, εκτός από τον νυν βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, την εκλογική μάχη θα δώσει με μεγάλες αξιώσεις ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή, λόγω του δικτύου που ανέπτυξε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται, επίσης, δημοτική σύμβουλος Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, η οποία ανήκει στο λεγόμενο «προεδρικό» στρατόπεδο, ο «παπανδρεϊκός» Δημήτρης Οικονόμου, η Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES WOMEN) Ζέφη Δημαδάμα, η εκπαιδευτικός Σοφία Πουλοπούλου, ο τσελίστας Μάνος Επιτροπάκης, η πρώην διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου Χριστίνα Μανωλοπούλου και ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος. 

ΝΟΤΙΟΣ-ΒΟΡΕΙΟΣ-ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Ο Ανδρέας και υποψηφιότητες-κλειδιά

Στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, η νυν βουλευτής Τόνια Αντωνίου, η οποία διαθέτει ευρύ πυρήνα υποστηρικτών στην περιοχή, θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και πάλι την κυριαρχία της.

tonia_antonioy

Το ψηφοδέλτιο στην εν λόγω περιφέρεια θα ενισχυθεί με νέες προσθήκες, όπως αυτές του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ανθρώπους «κλειδιά» που ανήκουν στο λεγόμενο «προεδρικό» μπλοκ, και του πρώην εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη.

Τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στο Επικρατείας

Λόγω και τις εξαιρετικής επίδοσής της στις εκλογές του 2019, εξασφαλισμένη θέση στο ψηφοδέλτιο έχει η Κατερίνα Βαλαβάνη. Από κει και πέρα, άλλα ονόματα που έχουν κλειδώσει για μια θέση στην «πράσινη λίστα» είναι της Μαρίας Τσέλιου, της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αναστασίας Σιμητροπούλου και του Μιχάλη Καλογιαννάκη.

Ένταση επικράτησε στο Ειδικό Δικαστήριο μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη, έπειτα από την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.  Αφορμή ήταν οι ερωτήσεις που έκανε ο υπερασπιστής του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης προς τον μάρτυρα καθώς κρίθηκε από την πλευρά της Ελένης Τουλουπάκη ότι οι απαντήσεις σε αυτές ήταν επιβαρυντικές για την πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. Και συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Λοβέρδος την πρώτη ημέρα της

Ακλόνητο φαβορί

Στον Βόρειο Τομέα, τη μάχη του σταυρού δίπλα από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2000 και είναι μακράν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την εκ νέου κατάκτηση της έδρας, θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι «παπανδρεϊκές» Έφη Χαλάτση και Κατερίνα Μπατζελή, η Μιλένα Αποστολάκη, ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Μόσχος Κορασίδης, ο Παναγιώτης Βλάχος και η Ρένια Ζαρκαδούλα.

Γερό δίδυμο

Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, εκτός από την νυν βουλευτίνα Νάντια Γιαννακοπούλου που διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή και κινείται δυναμικά για να επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία της, σταυρό θα διεκδικήσουν, επίσης, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Ηρακλής Δρούλιας, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία και επίτιμος πρόεδρος Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Θανάσης Κατερινόπουλος, ο Κώστας Προβατόπουλος, ο Γιώργος Δρούγκας και το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Τάσος Δαρσινός. 

ΑΤΤΙΚΗ

Η συγκινητική αναφορά του Μανώλη Χριστοδουλάκη στη Φώφη Γεννηματά

Σχεδόν ολοκληρωμένα τα ψηφοδέλτια

Στην Ανατολική Αττική, η ισχυρή υποψηφιότητα θα είναι αυτή του πρώην Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της έδρας. Άλλα στελέχη που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι ο «ανδρουλακικός» Γιάννης Σμέρος, η δικηγόρος και δημοσιογράφος Βάσια Αναστασίου, ο Σπύρος Βρεττός, ο Παντελής Ασπραδάκης, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Λάζαρος Καραούλης, ο Χρήστος Ξενοκώστας και η Μαρία Ναβροζίδου. 

Αυτά είναι τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στο Επικρατείας

Στη Δυτική Αττική, οι υποψηφιότητες που θεωρούνται «κλειδωμένες» είναι του νεαρού δικηγόρου Μηνά Αναστασάκη, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και έδρα την Ελευσίνα, του Άγγελου Λιόση, του Δημήτρη Στάμου και του Ηλία Λιβάνη, γιος του αείμνηστου Αντώνη Λιβάνη και επί δεκαετίες δεξί χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε στηρίξει με ιδιαίτερη θέρμη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ρευστή η Α’, σχεδόν «κλειδωμένη» η Β’

Στην Α' εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, η εικόνα είναι ακόμη πολύ ρευστή. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι υποψηφιότητες που έχουν «κλειδώσει» είναι του επιχειρηματία Λευτέρη Χρυσοφάκη και του δικηγόρου Βασίλη Κατσαφάδου.

Στον αντίποδα, πιο ξεκάθαρο είναι το τοπίο όσον αφορά τις υποψηφιότητες στη Β ΄Πειραιά. Η εκ νέου υποψηφιότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη, γιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη θεωρείται δεδομένη, ενώ στα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» είναι και αυτά των Δημήτρη Λιντζέρη, Λεωνίδα Αθανασιάδη, Μαρίας Γιαννακάκη, Θεόδωρου Τερζή, Χρήστου Σαλελέ και Δημήτρη Κατσικάρη.

Αυτά είναι τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στο Επικρατείας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι πράσινοι μνηστήρες για τις έδρες στη συμπρωτεύουσα

Όσον αφορά την πρώτη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας, το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη έδρα για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ενεργοποιήσει ήδη το ενδιαφέρον πολλών επίδοξων «μνηστήρων».

Αυτά είναι τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στο Επικρατείας

Πλην του νυν βουλευτή Χάρη Καστανίδη που θα επιδιώξει την επανεκλογή του, στη μάχη του σταυρού αναμένεται να ριχτούν ο πρώην αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ Αντώνης Σαουλίδης, ο Νίκος Ξυλούρης και η Πέννυ Δαλαμπούρα, που ήταν από τα πρόσωπα που έτρεξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Αυτά είναι τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στο Επικρατείας

Στον εκλογικό στίβο θα κατέλθουν επίσης ο Γιώργος Πινακίδης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, η Κρυσταλλία Μουτάφη που ήταν υποψήφια και το 2019, η Χρυσή Γκαβανίδου και ο πρώην υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου.

Στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας, πλην του νυν βουλευτή Γιώργου Αρβανιτίδη, στη μάχη για την κατάκτηση της έδρας μπαίνει με μεγάλες αξιώσεις ο «προεδρικός» Κώστας Πετρίδης, που προέρχεται από τη νέα γενιά της Παράταξης και έδωσε σκληρό αγώνα για την πρωτιά Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές. 
Αναμένεται επίσης να πολιτευτούν ο Θανάσης Γλαβίνας, η νυν βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, η Μαρία Κιλαζίδου, η Πλουσία Ευθυμιάδου και η Θεοδώρα Σαμαρά, ενώ ακούγονται κα τα ονόματα του Δημήτρη Ζακλακά και Γιώργου Φεστερίδη. 

Κώστας Πετρίδης

Τέσσερα πιθανά ονόματα για το Επικρατείας

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που αποτελεί πάντα την βιτρίνα του κόμματος και τη ναυαρχίδα της εκλογικής μάχης, αφού προσφέρεται και για πολιτικά μηνύματα, είναι αυτό που θα κλείσει τελευταίο.

Προσωπικά αρμόδιος γι’ αυτό είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο οποίος γνωρίζει ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς η κατάρτιση της σειράς των υποψηφιοτήτων πρέπει να μελετηθεί τόσο, ώστε αφενός να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, αφετέρου τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να σχετίζονται με τη σημειολογία που θέλει η ηγεσία του κόμματος να περάσει στους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούν και δεύτερη έδρα με την διαφαινόμενη αύξηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος.
Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται, χωρίς όμως κάποια από αυτά να έχει «κλειδώσει».

Τέσσερα πιθανά ονόματα για το Επικρατείας

 

Πολύ πιθανή θεωρείται η ένταξη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ελένης Χρονοπούλου, η οποία έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες και πληροί τις προϋποθέσεις του νέου νόμου, που προβλέπει ότι κάθε κόμμα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις υποψηφίους βουλευτές Έλληνες του εξωτερικού με τον έναν να τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

Ακόμα, «παίζει» δυνατά το όνομα του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου, που είναι ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς με ικανότητες και συμπάθειες σε όλες τις εσωκομματικές τάσεις. 

Αυτά είναι τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στο Επικρατείας

Από εκεί και πέρα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτό του προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκου Μήλη και του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, ενώ εξετάζεται για τις πρώτες θέσεις και ένα πρόσωπο «κοινής αποδοχής».  

Με πληροφορίες από το «Καρφί»
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...