Σαββάτο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Εφιάλτης η ακρίβεια για τα νοικοκυριά – Τι αποκαλύπτει η έρευνα της Opinion για το ΕΕΑ

Οικονομία

Η έρευνα αυτή που υλοποιήθηκε στις πρώτες μέρες του Μαρτίου, στηρίχθηκε στο κοινό εύρημα όλων των ερευνών κοινής γνώμης πανελλαδικά και παναττικά ότι το μείζον πρόβλημα που απασχολεί  τους πολίτες  είναι η ακρίβεια.

Ζητούμενο επομένως ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της στην ζωή των πολιτών του Λεκανοπέδιου, οι εξηγήσεις που δίνουν για το φαινόμενο , η ικανοποίηση από τα μέτρα της Κυβέρνησης και ποια μέτρα αξιολογούν ως απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί. 

 

Βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν  από τα ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Το 35% θεωρεί ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα θεωρεί ως μια σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών. Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά όσων τα θεωρούν ως μηδενική βοήθεια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με 55.5% και στους ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους με 51.7%. 

 

opiniom

 

 

  • Το 44% απαντά ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να μπορέσει να ανταποκριθεί , ενώ το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα το 35% δηλώνει ότι η ακρίβεια του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί , ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Το 45.3% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα , το 32.8% των ελεύθερων επαγγελματιών/ αυτοαπασχολούμενων και το 41.7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. 

 

opinion

 

 

  • Η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε ποσοστό 53% απαντούν ότι δυσκολεύονται πολύ και αρκετά να ανταποκριθούν συνολικά σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμές δανείων, καρτών κ.λ.π. Λίγο ή πολύ απαντά το 28%. Το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39.7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης.
  •  Το 56% όσων απάντησαν αισθάνονται σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι για το πώς αντιμετωπίζουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το 43% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι, με το 9% από αυτούς να δηλώνουν σίγουρα αισιόδοξοι. Απαισιόδοξοι ( σίγουρα και μάλλον ) δηλώνουν το 53.3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 50.9% των ελεύθερων επαγγελματιών/ αυτοαπασχολούμενων. 
  • Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ότι το κύμα ακρίβειας και οι επιπτώσεις τους, η πίεση  στο μέσο νοικοκυριό και τους μικρομεσαίους ιδιαίτερα επιχειρηματίες αυξάνουν την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας τους. Το 55% δηλώνει ανήσυχο για τo μέλλον της δουλειάς του. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 75.4% στους υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα. , το 81% στους ελεύθερους επαγγελματίες/ αυτοαπασχολούμενους, αλλά και το 41.7% ανάμεσα στους επιχειρηματίες. 

 

Μαζί με αυτά , από τα ευρήματα της έρευνας  προκύπτει  επίσης:

  • Ότι το 44% ρίχνει τις βασικές ευθύνες για το κύμα ακρίβειας στην Κυβερνητική Πολιτική και το 41% στην διεθνή συγκυρία. Το εύρημα αυτό έχει σημασία γιατί δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας  ρίχνει τις βασικές ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες . Ωστόσο στους τελευταίους μήνες οι συγκριτικά περισσότερες ευθύνες ρίχνονται στην Κυβέρνηση, ενώ στο προηγούμενο διάστημα η εικόνα ήταν απολύτως η αντίστροφη. 
  • Το 53% έχει αρνητική άποψη για τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ θετική άποψη έχει το  46%. 
  •  Η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας λήψης  συγκεκριμένων μέτρων που θα έφερναν άμεσο αποτέλεσμα στην μείωση των τιμών και του κόστους ζωής. Το 88.6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88.4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77.4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. 

 

pita

 

 

Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα της έρευνας Opinion Poll για το ΕΕΑ:

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα πιαστούν στη «μέγγενη» της Εφορίας όσοι φοροδιαφεύγουν

Ανατροπές στο μοντέλο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων φέρνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα κα...

Φόρτωση άρθρων...