Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Πολιτική αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ – Η ηχηρή απουσία και ο διευθυντής μιας ημέρας

Σκληρή κριτική δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την απουσία του από την κηδεία Σαββόπουλου και το φιάσκο με τον νέο διευθυντή του. Κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ.

Φουρτούνες στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς δύο κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη άνοιξαν νέο κύκλο εσωστρέφειας και έντονης κριτικής εντός ΠΑΣΟΚ. Η απουσία του από την κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου και η «εξαέρωση» του νέου διευθυντή του πολιτικού του γραφείου μέσα σε μία ημέρα, προκαλούν ερωτήματα για την πολιτική κρίση, την εικόνα του κόμματος και την ηγετική επάρκεια του προέδρου.

«Ηχηρή» η απουσία από την κηδεία

Η κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου, ενός ανθρώπου που -ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων- είχε μια μοναδική θέση στον πολιτισμό και στη δημόσια ζωή, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πολιτικής παρουσίας. Όλοι... εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε τυπικά, από τον Γιάννη Βαρδακαστάνη, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος απουσίαζε....

Η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη. Στελέχη του κόμματος, αλλά και δημόσια πρόσωπα χαρακτήρισαν την απουσία «τεράστια απρέπεια». Η κοινωνική και πολιτική σημειολογία της παρουσίας σε μια τέτοια στιγμή είναι σαφής – και η απουσία δημιουργεί ερωτήματα: Είναι θέμα αδυναμίας κατανόησης της συγκυρίας ή απλώς λάθος πολιτικής εκτίμησης;

Ο διευθυντής που «έφυγε πριν φανεί»

Σαν να μην έφτανε αυτό, δεύτερη «γκάφα» ήρθε να προστεθεί μέσα σε λίγες ώρες: η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαβασιλείου ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου, η οποία... ακυρώθηκε εντός 24 ωρών!

Ο νέος διευθυντής αποδείχθηκε «ασύμβατος» με τη φυσιογνωμία του κόμματος, αφού παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών της ΝΔ ήρθαν στο φως. Το εσωκομματικό κύμα αντιδράσεων ήταν τέτοιο που η παραίτηση ήρθε σχεδόν πριν ανακοινωθεί η τοποθέτησή του.

Η συγκεκριμένη επιλογή και η άμεση αναδίπλωση αποτυπώνουν κάτι βαθύτερο: έλλειψη δομών, προβληματική διαδικασία αποφάσεων και κυρίως απουσία ελέγχου. Το «φιάσκο της μιας ημέρας» πληγώνει την εικόνα της ηγεσίας και αφήνει το ερώτημα αν υπάρχει οργανωτική πυξίδα στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ.

Εσωστρέφεια και αμηχανία

Οι δύο αυτές κινήσεις –αποχή από έναν εθνικό αποχαιρετισμό και ερασιτεχνισμός στο επιτελείο– πυροδοτούν νέες συζητήσεις εντός της παράταξης. Ήδη από την εκλογική αποτυχία του 2023, το ΠΑΣΟΚ αναζητά ταυτότητα. Και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η εσωκομματική κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά βαθαίνει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...