Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024

«Κιβωτός του Κόσμου»: 18 άτομα στο «μικροσκόπιο» της Οικονομικής Αστυνομίας

Συνεχίζονται οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Στο «κάδρο» των ερευνών βρίσκονται 18 άτομα που έχουν σχέση με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ).

Πρόκειται για μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, συγγενικά τους πρόσωπα, άτομα από το στενό περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, αλλά και όσους είχαν εμπλακεί στη διοίκηση της ΜΚΟ την τελευταία πενταετία.

Από την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό, τρέχει η νέα προκαταρκτική έρευνα για τα οικονομικά της Κιβωτού. Πέρα από την ίδια την Κιβωτό, ερευνώνται και έντεκα άτομα.

Η Οικονομική Αστυνομία έχει λάβει εντολή να διεξαγάγει:

  • Φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά της Οργάνωσης για την τελευταία πενταετία.
  • Διαχειριστικό έλεγχο.
  • Έρευνα για κρατικές επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκούς πόρους.
  • Άνοιγμα λογαριασμών σε εταιρικούς λογαριασμούς και σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων.
  • Το άνοιγμα αφορά την τελευταία πενταετία και περιλαμβάνει τους λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, στενών συγγενικών προσώπων τους και μελών του Δ.Σ. της Κιβωτού. Περιλαμβάνονται και κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν που τυχόν έχουν στην κατοχή τους.

Ο εισαγγελέας έχει δώσει παραγγελία να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αδικήματα, όπως: υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία,
φοροδιαφυγή,

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν υποβάλει αιτήματα σε τράπεζες για τον εντοπισμό των λογαριασμών τους, τα οποία αναμένεται να απαντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. H Οικονομική Αστυνομία ψάχνει για ενδεχόμενες ύποπτες κινήσεις που συνδέονται με τα έσοδα της Κιβωτού και τις ιδιωτικές χορηγίες που λάμβανε.

Οι ελεγκτικές αρχές θα εξετάσουν με σειρά προτεραιότητας συγκεκριμένα άτομα που φέρονται να βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου ή πέρασαν από το Δ.Σ. της Κιβωτού τα τελευταία πέντε χρόνια. Στη συνέχεια θα εξεταστούν συγγενείς τους, αλλά και άτομα που ήταν στη διοίκηση της Κιβωτού πριν από το 2017. Έτσι, στο κάδρο αναμένεται να βρεθούν συνολικά 18 (11+7) άτομα.

Στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν, φυσικά, και τα «κουτιά» της Κιβωτού που τοποθετούνταν σε κηδείες, σε μνημόσυνα, σε γάμους και στα οποία πολίτες πραγματοποιούσαν τη χορηγία τους.
Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν και τα χρήματα που λείπουν από τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες, η «Κιβωτός του Κόσμου» εκτιμάται πως έχει λάβει συνολικά 40 εκατ. ευρώ από δωρεές και χορηγίες. Στους λογαριασμούς της εμφανίζονται αυτή τη στιγμή περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ. 
Η έρευνα θα διαπιστώσει πού κατέληξαν τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ, ανατρέχοντας στα λειτουργικά έξοδα και στις λοιπές δαπάνες της Κιβωτού όλα αυτά τα χρόνια.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...