Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Οριστικό: Η Motor Oil εξαγόρασε το 30% της Ελλάκτωρ που κατείχαν οι Μπάκος – Καϋμενάκης

Επιχειρήσεις

Την απόκτηση του 29,87% της Ελλάκτωρ, έναντι 182 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε επίσημα η Motor Oil. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση εταιρείας για τις ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος Motor Oil, προχωρώντας σταθερά και με συνέπεια σε έναν εκ των βασικών στρατηγικών πυλώνων ανάπτυξής του, για την εφαρμογή μεγάλων έργων και επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήρθε σε μια καταρχήν συμφωνία με τον Όμιλο Ελλάκτωρ στηρίζοντας το ευρύτερο επιχειρησιακό του πλάνο και την επενδυτική του αξία, και δείχνοντας εμπιστοσύνη στο μέλλον και την ανάπτυξη του.

Υπό αυτό το πρίσμα προχωρά σε εξαγορά του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή του 1,75€/μετοχή, με συνολικό τίμημα 182 εκατ.€

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας:

• Η Reggeborgh διατηρεί το ποσοστό της στον Όμιλο με 106 εκατ. μετοχές, και η Motor Oil αποκτά 104 εκατ. μετοχές.
• Η Motor Oil δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά.
• Η Motor Oil διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management. Σε δύο χρόνια από σήμερα η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης.

Σημαντική στόχευση αυτής της συμφωνίας αποτελεί και η αγορά του χαρτοφυλακίου των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Η Μotor Oil και η Reggeborgh έχουν φτάσει σε Συμφωνία για τη σύσταση νέας εταιρείας του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη. Ο Όμιλος Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών της νέας εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.
Με αυτήν την συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

H ανακοίνωση της Motor Oil για το deal με την Ελλάκτωρ

Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε Ευρώ 182.000.000. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται προς ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποβάλλεται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1081/06.05.2022

Η ανακοίνωση Μπάκου – Καϋμενάκη

Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοίνωσαν επίσημα την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση προγράμματος ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων

Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους σ...

Φόρτωση άρθρων...