Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Εκμέκ πολίτικο με κρέμα μαστίχας

Για 12 κομμάτια

Ετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 40+ λεπτά

Υλικά

- 5-6 φέτες τσουρεκιού πολίτικου, αρωματισμένου με μαχλέπι και μαστίχα, σε φέτες

Για το σιρόπι

- 1 φλιτζάνι ζάχαρη

- 1 φλιτζάνι νεροχυμός μισού λεμονιού

- Φλούδα λεμονιού

- 2-3 κόκκοι μαστίχας σε σκόνη (κοπανισμένοι με λίγη ζάχαρη στο μούλτι)

Για την κρέμα

- 800 ml φρέσκο γάλα

- 200 ml κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά)

- 6 κρόκοι αυγών

- 2 κάψουλες βανίλιας (ή τα σποράκια από ένα κλωνάρι φυσικής βανίλιας τα οποία βράζουμε μαζί με το γάλα)

- 4 ασπράδια μεσαίων αυγών

- 5-6 κόκκοι μαστίχας σε σκόνη (κοπανισμένοι με λίγη ζάχαρη)

- 4 κουταλάκια σούπας κορν φλαουρ

- 4 κουταλάκια σούπας ζάχαρη

- Μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού

Για το γαρνίρισμα

- 500 ml κρέμα γάλακτος

- Λίγη ζάχαρη άχνη

- 200 ml τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia) (ή μασκαρπόνε)

Εκτέλεση

1. Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Σε κατσαρόλα, αναμειγνύουμε και βράζουμε τα υλικά της συνταγής για περίπου 15 λεπτά και έπειτα αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. Αφού κόψουμε τις φέτες του τσουρεκιού σε πάχος 2 εκατοστών, τις απλώνουμε σε ταψί και τις φρυγανίζουμε ελαφρά σε φούρνο, στους 150 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές τους.

Έπειτα, τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε σειρά –και χωρίς κενά μεταξύ τους- τη μία μετά την άλλη, σε τσέρκι ή σε ταψάκι και τις περιχύνουμε με όλο το σιρόπι (μην σας φαίνεται υπερβολική η ποσότητα, θα το πιουν όλο). Αφήνουμε στην άκρη τα τσουρέκια να απορροφήσουν το σιρόπι αφού βέβαια τους γυρίσουμε πλευρές μέχρι να το τραβήξουν όλο.

2. Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα 700 ml του γάλακτος, την κρέμα γάλακτος και τη φυσική βανίλια, σποράκια και κλωναράκι και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι το σημείο του βρασμού. Εντωμεταξύ, σε άλλη, μεγαλύτερη κατσαρόλα, ρίχνουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και τα ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε, τα 100 ml γάλακτος, που αφήσαμε στην άκρη και αναμειγνύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις πάρει βράση το μείγμα γάλακτος-κρέμας, τα προσθέτουμε στη μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύοντας ζωηρά και βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η κρέμα.

Όταν δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα άλλο, ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στη κρέμα (για να μη κάνει κρούστα) και την αφήνουμε στην άκρη.

3. Αφού κρυώσει η κρέμα, ετοιμάζουμε μπεν μαρί. Βάζουμε σε μεταλλικό μπολ τα ασπράδια με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και δύο κουταλιές ζάχαρη. Χτυπάμε το μείγμα με μίξερ χειρός πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (να μην ακουμπάει το σκεύος) και με αυτόν τον τρόπο παστεριώνουμε τα ασπράδια (θα δείτε ότι το μείγμα γίνεται σαν σιρόπι).

Έπειτα, κατεβάζουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ. Όταν δημιουργηθεί η γυαλιστερή μαρέγκα που επιδιώκουμε, την ενσωματώνουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης στη κρύα πια κρέμα αφού την έχουμε αφρατέψει καλά με το μίξερ. Στη συνέχεια, στρώνουμε το μείγμα στο σιροπιασμένο τσουρέκι και βάζουμε το γλυκό στη κατάψυξη να παγώσει.

4. Για τη κρέμα γαρνιρίσματος, χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με λίγη ζάχαρη άχνη και το τυρί κρέμα (ή το μασκαρπόνε). Όταν γίνει σαν αφρός, την βάζουμε σε σκεπασμένο σκεύος και μετά στο ψυγείο έως ότου να τη χρησιμοποιήσουμε. Αφού έχει στερεοποιηθεί πλέον το γλυκό στη κατάψυξη, το βγάζουμε από το ψυγείο, στρώνουμε στην επιφάνεια του με κορνέ την κρέμα γαρνιρίσματος και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαρδέλες γιαχνί

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 1 κιλό σαρδέλες - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 4 σκελίδες σκόρδου - Μισό κιλό ώριμες ντομάτες (και λίγο...

Χταπόδι στην κατσαρόλα με ελιές

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 500-600 γραμμάρια - καθαρισμένο χταπόδι - 1+½ φλιτζάνι ξίδι - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 1 κρασοπό...

Ριζότο με καλαμαράκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα - 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιη...

Φόρτωση άρθρων...