Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Μουσακάς της μαμάς

Για 16+ κομμάτια

Ετοιμασία: 50 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 2-3 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες ή τσακώνικες

- 5-6 μέτρια κολοκυθάκια

- 6-7 μέτριες (προς μεγάλες) πατάτες

- 125 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)

Για τη γέμιση

- 750 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς

- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

- 1 πράσινη πιπεριά (σε λεπτές φέτες)

- 500 γραμμάρια ντομάτες (ψιλοκομμένες) ή 1 κουτί ντομάτα (στο τρίφτη)

- 1 δαφνόφυλλο

- 1 ξυλάκι κανέλλα

- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

- 1/3 φλιτζάνι τσαγιού κρασί μαυροδάφνη

- 1 πρέζα ζάχαρη

- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

- 6 κουταλιές βούτυρο (κατά προτίμηση Φυτίνη)

- 6 κουταλιές αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

- 1+½ κουτί γάλα εβαπορέ

- 1 κουτί (του εβαπορέ) νερό

- Μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο (φρεσκοτριμμένο)

- 1 αυγό

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον, χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια (για να μην αφήσει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα) και αφήνουμε να ψηθεί καλά. Αφού περάσουν 7-8 λεπτά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το δαφνόφυλλο, τη κανέλα, τη ζάχαρη, τις ντομάτες και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει τη σάλτσα, για πέντε περίπου λεπτά και έπειτα την αφαιρούμε. Σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για περίπου 20-25 λεπτά έως ότου απορροφήσει τα υγρά του.

2. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα, για 2-3 λεπτά και έως ότου ψηθεί ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, εκτός από τα αυγά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα, πάντα σε μέτρια φωτιά και για 7-8 λεπτά περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το αυγό, αφού το έχουμε χτυπήσει σε μπoλάκι, ανακατεύοντάς το μείγμα με σύρμα και με γρήγορες κινήσεις.

3. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους ενός εκατοστού περίπου. Τις αλατίζουμε, τις αφήνουμε στο αλάτι για 30 λεπτά, έπειτα τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά. Κατόπιν, κόβουμε τα κολοκυθάκια μακρόστενα, τα αλατίζουμε και τις πατάτες, σε λεπτές φέτες, επίσης αλατισμένες.

Ξεκινάμε να τηγανίσουμε τα λαχανικά σε μπόλικο ελαιόλαδο. Πρώτα τις πατάτες, μετά τα κολοκυθάκια και τελευταίες τις μελιτζάνες. Κάθε λαχανικό που τελειώνουμε τα απλώνουμε στο ταψί, σε στρώσεις.

4. Εφόσον έχουμε στρώσει τα λαχανικά, απλώνουμε τον κιμά και συμπληρώνουμε με τη μπεσαμέλ. Τελευταία ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα σε όση ποσότητα μας αρέσει. Ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω, στην πρώτη -από τη βάση του φούρνου- σχάρα και σε περίπου 45 λεπτά είναι έτοιμος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ριζότο με καλαμαράκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα - 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιη...

Τράγος με χοντρά μακαρόνια

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 90 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλά κρέας τράγου σε κομμάτια - 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα - 1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες...

Μπατζίνα

Για 20+ λεπτά κομμάτια Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια πράσινα κολοκυθάκια, τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη - 300 γραμμάρια τυρί φ...

Φόρτωση άρθρων...