Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μπουρέκι χανιώτικο

Για ταψί 38-40 εκατοστά

Ετοιμασία: 30 λεπτά (+ αναμονή για τη ζύμη)

Μαγείρεμα: 80 λεπτά

Υλικά

Για το φύλλο

- Μισό κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

- 1 κουταλάκι αλάτι

- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

- 1 σφηνάκι ρακή

- 1 φλιτζάνι (περίπου) νερό

Για τη γέμιση

- 1 κιλό μεγάλα κολοκυθάκια

- 1 κιλό πατάτες

- Μισό κιλό μυζήθρα ή ανθότυρο (θρυμματισμένη)

- Μισό κιλό ξινομυζήθρα (τριμμένη)

- ¼ κιλού γραβιέρα Κρήτης (τριμμένη)

- 1 φλιτζάνι δυόσμος (ψιλοκομμένος)

- Μισό φλιτζάνι άνηθος (ψιλοκομμένος)

- 2-3 αυγά

- 1 φλιτζάνι γάλα (ή γιαούρτι)

- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

- Αλεύρι (επιπλέον)

- Αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

- Σουσάμι και ελαιόλαδο (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

1. Σε λεκάνη ή στο κάδο του μίξερ με τον γάντζο, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρακή και σταδιακά το νερό ενώ ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, ελαστική ζύμη.

Την πλάθουμε έπειτα σε δύο μπάλες, τη μία μεγαλύτερη από την άλλη και τις αφήνουμε σκεπασμένες, σε σχετικά ζεστό μέρος και σε αλευρωμένο ταψάκι για περίπου 60 λεπτά. Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε δύο σουρωτήρια να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Παράλληλα, ανακατεύουμε όλα μαζί τα τυριά σε μπολ.

2. Με τον πλάστη, σε πασπαλισμένη με νισεστέ επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 38-40 εκατοστών και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο έτσι ώστε να σκεπαστούν τα πλαϊνά του σκεύους και να προεξέχει λίγο.

Στρώνουμε έπειτα τα μισά κολοκυθάκια και τις μισές πατάτες και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Απλώνουμε κατόπιν το μισό μείγμα των τυριών και τα μισά αρωματικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και πατάτες, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε με τα τυριά και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε τα αβγά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε την πίτα.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κομμένο στη διάμετρο του ταψιού. Μαζεύουμε τα πλαϊνά του φύλλου της βάσης και σχηματίζουμε γύρω από την πίτα ένα στεφάνι ζύμης, τον κόρθο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε την πίτα σε μερίδες και την ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 80 λεπτά, στον αέρα. Αν χρειαστεί, ανάβουμε τις κάτω αντιστάσεις του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 5-6 μελιτζάνες φλάσκες - 3-4 κουταλάκια σούπας παρθένο ελαιόλαδο - 2 σκελίδες σκόρδο (στο γουδί ή στον...

Γαριδομακαρονάδα

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 300-500 γραμμάρια μεγάλες γαρίδες - 1 μικρό ξερό κρεμμύδι - 1 κίτρινη πιπεριά - 1 πράσινη πιπεριά...

Γαύρος πλακί σε αμπελόφυλλα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 1 κιλό γαύρος ή σαρδέλες - Μισό βαζάκι αμπελόφυλλα ή 10-15 φρέσκα - 3 πατάτες σε ροδέλες - 3 ντομ...

Φόρτωση άρθρων...